19. 01. 2022.
Od 1. jula nema rominga na Zapadnom Balkanu

Od 1. jula nema rominga na Zapadnom Balkanu

Od 1. jula nema rominga na Zapadnom Balkanu

Od 1. jula cijeli Zapadni Balkan će biti zona bez rominga. Cijene rominga između Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije će biti nula, saopšteno je iz Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Kako bi obilježili ovaj važan datum za Zapadni Balkan, Vijeće za regionalnu saradnju, uz podršku vlade Sjeverne Makedonije, organizuje koncert All-Western Balkans Jam sa bendovima i di džejevima iz cijelog regiona, koji će se održati 1. jula 2021. godine sa početkom u 19:00 časova na plaži Oteševo (Prespansko jezero, Sjeverna Makedonija).

“Pridružite nam se 1. jula na plaži Lakewiev u Oteševu od 19:00 ili nas pratite uživo putem  YouTube kanala – da vidite i čujete:

S.A.R.S. (iz Srbije)

UZUN BABA OG! – SEKTOR 909 (iz Sjeverne Makedonije)

URAN B (sa Kosova)

HELEM NEJSE (iz Bosne i Hercegovine)

DJ SARDI (iz Albanije)

WHO SEE (iz Crne Gore)”, navode u pozivu iz RCC-a.

Iz Vijeća za regionalnu saradnju napominju da je ovo istorijski uspjeh Zapadni Balkan.

“Ovo je istorijski uspjeh Zapadnog Balkana koji je došao kao rezultat pregovora koji su trajali skoro godinu dana, a koje su olakšali Vijeće za regionalnu saradnju i Evropka unija, nakon čega su predstavnici vlada svih šest ekonomija Zapadnog Balkana u aprilu 2019. godine potpisali sporazum kojim su se složili da prvo postepeno smanje cijene rominga, da bi ih potom ukinuli od 1. jula 2021.”, poručuju iz RCC, prenosi Cdm.

Kako su istakli  od 1. jula radiće se na ukidanju rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije.

“Sada je to završeno. Nekoliko dana nas dijeli od regiona bez rominga i Vijeće za regionalnu saradnju je ponosno što je od samog početka bilo dio procesa koji će našim građanima donijeti istinske i opipljive rezultate zajedničkog regionalnog tržišta, zaključuju iz RCC.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender