21. 01. 2022.
Sve više građana u BiH ilegalno kupuje duvanske proizvode

Sve više građana u BiH ilegalno kupuje duvanske proizvode

Sve više građana u BiH ilegalno kupuje duvanske proizvode

Proizvodnja lista duvana posljednjih godina trpi velike promjene, a ovaj problem se, kako je zaključeno u elaboratu koji su napravili u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, najviše pripisuje neadekvatnoj akciznoj politici.

“Pad legalne prodaje najviše osjete domaći proizvođači, koji su zbog previsokog rasta cijena morali prelaziti na nelegalne izvore opskrbe. Time su domaće kompanije izgubile tržište i nisu više imale ekonomsku opravdanost za proizvodnju, zbog čega je prestao i otkup duvana od domaćih proizvođača. Istovremeno je i politika podsticaja uzgoja duvanskog lista neadekvatna i nije u skladu s politikama zemalja u okruženju”, stoji u elaboratu VTK.

Bez kvalitetnije organizacije proizvodnje i otkupa duvana, ali i kavlitetne podsticajne politike, poručili su, poljoprivredna proizvodnja duvana u potpunosti će se urušiti. Navedeni problemi doveli su do velike razlike u cijenama cigareta u BiH u odnosu na okolne zemlje.

“Analizom 12-godišnjeg razdoblja vidljiv je drastičan pad legalne prodaje cigareta na tržištu BiH te je u 2009. godini prodato 10,6 milijardi komada cigareta, dok je u 2020. prodato tek 3,5 milijardi komada, što znači da je u deset godina legalna prodaja pala na jednu trećinu ukupne prodaje. Takav veliki pad nije zabilježen nigdje u okruženju, pa ni u svijetu”, upozoravaju iz Spoljnotrgovinske komore te podsjećaju kako u BiH trenutno egzistira samo jedna fabrika cigareta.

Ukoliko bi BiH, kažu, domaćim proizvođačima omogućila povlaštenu akcizu koja bi iznosila 75 posto od minimalne akcize, ograničila maloprodajnu cijenu ovako oporezovanih cigareta te ograničila proizvodnu/prodajnu kvotu, država bi došla u poziciju da se efikasno bori s nelegalnim tržištem. Ovakva cigareta, smatraju, predstavljala bi kvalitetnu alternativu konzumentima koji svoje potrebe zadovoljavaju kupovinom duvanskih proizvoda na nelegalnom tržištu.

“Procjena je da je ilegalno tržište duvanskih proizvoda zaključno s 2020. godinom naraslo više od 50 posto. Skoro dvije trećine kupaca bi smanjilo potrošnju rezanog duvana na sivom tržištu kada bi se cijena legalnih cigareta snizila. Kako bi se stanje u ovoj industriji popravilo, BiH bi trebala razmišljati o smanjenju akciza ili o zamrzavanju akciza na duvan i duvanske proizvode do daljnjeg, sve dok zemlje u okruženju, one koje nisu u EU, ne dostignu visinu akcize i maloprodajnih cijena duvanskih proizvoda cijenama u BiH”, stoji još u elaboratu.

U periodu od 2014. do 2019. godine površine zasijane duvanom prepolovljene su, a količina proizvedenog duvana pala je za skoro četiri puta. U navedenom periodu ilegalna trgovina cigaretama u BiH generisala je kriminalne prihode u rasponu od 2,5 do 3,5 milijardi KM. Veliki je procvat bio u 2018. godini, kada je ilegalno tržište dostiglo gubitke na akcizama i PDV-u više od 870 miliona KM.

“Ono što je neophodno uraditi kako bi se stanje popravilo jeste da se urede uzgoj, otkup i prerada lista duvana, da se pojača i intenzivira kontrola nelegalnog tržišta, smanje akcize, ponudi konzumentima kvalitetna alternativa nelegalnom tržištu kroz domaći proizvod s atraktivnijom maloprodajnom cijenom i srazmjerno nižim akcizama”, zaključeno je na sastanku održanom u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

(Klix)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender