28. 01. 2022.
Amerika izvela vazdušne udare u Iraku i Siriji

Amerika izvela vazdušne udare u Iraku i Siriji

Amerika izvela vazdušne udare u Iraku i Siriji

Američko ratno vazduhoplovstvo izvelo je vazdušne napade na objekte proiranskih grupa u pograničnom dijelu Iraka i Sirije, navodi se u pismenom saopštenju portparola Pentagona Džona Kirbija.

 Po nalogu američkog predsjednika Džoa Bajdena američke Oružane snage nanijele su odbrambene precizne vazdušne napade na objekte koje koriste oružane grupe, koje podržava Iran, u pograničnom dijelu Iraka i Sirije – istakao je Kirbi.
Prema njegovom saopštenju, ciljevi su izabrani, jer ih koriste oružane grupe koje podržava Iran, a koje bespilotnim letjelicama napadaju američke vojnike i objekte u Iraku.

– Američki napadi su bili usmjereni na operativne objekte i skladišta oružja na dve lokacije u Siriji i na jednoj u Iraku, koje se nalaze u blizini granice između tih zemalja. Nekoliko oružanih grupa koje podržava Iran, uključujući Hezbolah i Kataib Sajid al Šuhada, koristile su te objekte – objašnjava se u saopštenju.

Kirbi smatra da je Bajden, koji je naložio da se izvedu vazdušni napadi, “jasno dao do znanja da će djelovati u cilju zaštite američkih vojnika”.

– S obzirom na seriju napada oružanih grupa koje podržava Iran, usmjerenih na interese SAD u Iraku, predsjednik je naložio dalje vojne akcije za suzbijanje i obuzdavanje takvih napada… SAD su preduzele neophodne, odgovarajuće i namjerne akcije, usmerene na ograničavanje rizika od eskalacije, ali i kako bi poslale jasan i nedvosmislen signal u cilju obuzdavanja – dodaje se u saopštenju.

Osim toga, iz Pentagona su saopštili da je američka strana “djelovala u skladu sa svojim pravom na samoodbranu”, kako bi eliminisala prijetnje.

Ističe se da su napadi “u odgovarjućoj mjeri ograničeni po razmjerama”.

Kako navodi sirijska državna televizija Ihbarija u vazdušnom napadu je navodno poginulo jedno dijete, a još tri osobe su ranjene. Predstavnica Pentagona Džesika Maknalti nije imala komentare povodom tog saopštenja, javlja Sputnjik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender