18. 01. 2022.
Dodik uputio pismo Savjetu bezbjednosti UN zbog jednostranih poteza Turkovićeve

Dodik uputio pismo Savjetu bezbjednosti UN zbog jednostranih poteza Turkovićeve

Dodik uputio pismo Savjetu bezbjednosti UN zbog jednostranih poteza Turkovićeve

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem ga je upoznao o činjenici da ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Incka.

Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministarke Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN Svena Јirgensona da Turkovićeva nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici – rekli su za Glas Srpske iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih. Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH – naglasio je Dodik u pismu.

On je nagasio da je odgovornost na Turkovićevoj, jer, iako svjesna da nema saglasnost najvišeg tijela odgovornog za spoljnu politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje.

Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi “političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova u Savjetu ministara”.

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva rečeno je da je Dodik već uputio pisma ministrima inostranih poslova čije države su članice Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta za implementaciju mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

Takođe, u pismu je jasno i nedvosmisleno navedeno da je Savjet bezbjednosti UN jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim.

– Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – naglasio je Dodik u pismu.

Sjednica Savjeta bezjednosti UN, na kojoj bi zemlje članice razmatrale ostavku Valentina Incka, trebalo bi da bude održana danas, a zakazana je na insistiranje Rusije, nakon što je predstavnik Estonije, koja predsjedava ovim tijelom, pokušao da zaobiđe ovu tačku dnevnog reda. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender