18. 01. 2022.
Skupština Grada 13. jula,  dnevnom redu 81 tačka

Skupština Grada 13. jula, dnevnom redu 81 tačka

Skupština Grada 13. jula, dnevnom redu 81 tačka

Naredna 5. sjednica Skupštine grada Banje Luke biće održana 13. jula sa početkom u 9.00 časova, odlučeno je na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma.

Odbornici će razmatrati 81 tačku dnevnog reda, za koji je, između ostalog, ponovo predložena odluka o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, kojom bi se omogućila sloboda javnog okupljanja i na drugim javnim površinama na području grada, a ne samo na Trgu Krajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što je sada slučaj.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je gradska administracija na čelu s njim opredijeljena da istraje na ovoj odluci jer je želja da svaka slobodna površina bude potencijalno mjesto za bilo koji vid javnog okupljanja.

-Ova odluka se može činiti kao da je protiv nas jer svaka se vlast boji potencijalnih protesta, ali radićemo kvalitetno i pošteno i nemamo se čega plašiti. Ne vidim razlog zašto ta odluka prošli put nije prošla nadležne skupštinske komisije i došla na dnevni red prošle sjednice, ali malo smo je modifikovali i opet uputili u skupštinsku proceduru – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da je važno da idemo prema evropskim standardima, poštujući ljudska prava, što je i cilj predložene odluke.

Na dnevnom redu je više regulacionih planova, te odluka o produženju zakupa pod posebnim uslovima za više udruženja, kao jedna vrsta podrške istim.

– Pripremljena je i izmjena odluke o dodjeli poslovnih prostora pod posebnim uslovima za ona pravna lica, republičke ustanove koje imaju velike budžete, a Grad im je davao poslovne prostore pod posebnim uslovima – kazao je Stanivuković.

Prema njegovima riječima, potrebno je da se to revidira, jer ako neka ustanova ima budžet npr. od deset miliona da li treba zakup poslovnog prostora da plaća sa popustom od 95 odsto.

Ukoliko dobije podršku na Skupštini Grada, nova odluka bi se primjenjivala od iduće godine.

– U nju neće biti uključene ustanove kao što su biblioteke ili muzeji, odnosno one od javnog interesa, tako da će se o svakoj ustanovi posebno odlučivati – naveo je on.

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić kazao je da je ovo posljednje zasjedanje gradskog parlamenta pred ljetnu pauzu.

-Početkom septembra zakazaćemo novu sjednicu Kolegijuma i vjerujem da će biti dosta obimna s obzirom na to da će se sakupiti materijala tokom jula i avgusta – naveo je on.

On je ocijenio da se do sada radilo dobrim tepmpom i da je, uz redovne – bilo i više vanrednih sjednica.

Na narednom zasjedanju naći će se i prijedlog odluke o prenosu vlasništva novoizgrađene dvorane na Stračevici na upravljanje Sportskom centru „Borik“ kako bi bila u potpunoj funkciji tokom ljeta.

Pred odbornicima su i izvještaji o komunalnoj potrošnji, građenju i uređenju zemljišta za prošlu godinu, izvještaji o radu u 2020. godini i planovi rada ustanova Centra za predškolsko vapsitanje i obrazovanje i SC „Borik“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender