29. 01. 2022.
Muzej minijaturnih knjiga, prvi i jedini na svijetu

Muzej minijaturnih knjiga, prvi i jedini na svijetu

Muzej minijaturnih knjiga, prvi i jedini na svijetu

Muzej minijaturnih knjiga u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, prvi i jedini na svijetu ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda kao “najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svijetu”.

Kolekcija je izložena je u Muzeju minijaturnih knjiga u Starom gradu u Bakuu, koji je od 2000. godine na UNESCO Listi svjetske baštine.

Osnivač Muzeja i strastvena kolekcionarka minijaturnih knjiga Zarife Salahova je rekla da te rijetke primjerke sakuplja već tri decenije i da njena kolekcija danas broji 5.600 knjiga, a da je do ideje da kolekciju muzeja prijavi za Ginisovu knjigu rekorda došla kada je saznala za informaciju da je svoje mjesto u popularnoj publikaciji našla i “osoba sa najdužim noktima”.

U kategoriju minijaturnih knjiga ulaze samo djela manja od 7,5 centimetara, a Salahova ih u svojoj kolekciji ima ukupno 2.913, od kojih je 2.600 mikroknjiga koje se mogu čitati isključivo uz pomoć specijalnih povećala.

Muzej je postao jedno od nezaobilaznih turističkih mjesta u Starom gradu u Bakuu sa minijaturnim izdanjima knjiga štampanim u različitim periodima u 71. zemlji svijeta.

U Muzeju je izložena i najmanja knjiga na svijetu, “Cvjetovi četiri godišnja doba” (Shiki no Kusabana), najveće japanske izdavačke kuće Toppan Printing. Ovo djelo sadrži 21 stranicu, a štampano je u dimenzijama 0,75×0,75 milimetara i moguće ga je čitati samo uz pomoć mikroskopa, piše Cdm.

Među najzanimljivijim eksponatima Muzeja su rijetka izdanja, poput minijaturnih djela “Picture of English History” iz 1815. godine, te “Masses of St. Francis of Assisi and St. Anne” iz 16. vijeka, te minijaturni Kur’an štampan u 17. vijeku.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender