15. 08. 2022.
Vodeći svjetski hirurg operisao i podučavao na UKC RS

Vodeći svjetski hirurg operisao i podučavao na UKC RS

Vodeći svjetski hirurg operisao i podučavao na UKC RS

U operacionoj sali Univerzitetskog kliničkog centra danas su operisali svjetski stručnjaci. Hirurg svjetskog glasa Diego Gonzales Rivas pionir minimalno invazivne grudne hirurgije izveo je tri komplikovane operacije. Bila je to prilika da se spasi život, ali i edukuju domaći ljekari.

“U prvom slučaju se radi o izuzetno velikom centralizovanom tumoru kojeg radimo pomoću resekcije pluća. I to je jedna od najkomplikovanijih procedura u torakalnoj hirurgiji. Ali mi imamo veoma dobru opremu, veoma dobar tim i sve se odvija jako uspješno”, izjavio je Diego Gonzales Rivas.

“Uniportal vats” metodu Rivas je razvio još 2010. godine, kojom se kroz minimalan rez stiže do pluća. Zatim se ubacuje optički instrument u unutrašnjost grudnog koša, ali i ostali instrumenti potrebni za operaciju. Domaći hirurzi kažu da im je čast što imaju priliku učiti od najboljeg na svijetu.

“Drago mi je, takođe, što smo imali priliku da ugostimo kolege iz zemalja regiona. A još draže mi je što upravo radimo jednu od najkomplikovanijih operacija u grudnoj hirurgiji. Time nastavljamo naš razvoj koji smo davno počeli”, rekao je Marko Kantar, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju.

U odnosu na klasične pristupe, ova metoda ima brojne prednosti za oporavak pacijenta. Manji je rez, kao i intenzitet bola, a samim tim kraći je period oporavka, kažu hirurzi. Sa UKC-a poručuju da je cilj da ova metoda postane redovna u liječenju kod nas.

“Ono što nam je najvažnije u  ovom trenutku, obzirom na sve ono što posjedujemo, a to je prostor i oprema, najbitnije je edukacija našeg kadra”, ističe Slobodan Hajder, zamjenik generalnog direktora  UKC RS.

Za vrijeme trajanja hirurških zahvata, medicinsko osoblje je putem video linka pratilo operacije. Tokom prenosa dr Rivas je objašnjavao detalje hirurških zahvata. (Atv)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender