18. 01. 2022.
Na Mrakovici obilježavanje 79 godina od Bitke na Kozari

Na Mrakovici obilježavanje 79 godina od Bitke na Kozari

Na Mrakovici obilježavanje 79 godina od Bitke na Kozari

Na Mrakovici će danas biti obilježeno 79 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

rema pogramu obilježavanja, u 9.30 časova planiran je prijem zvanica u vili “Mrakovica”, u 10.15 časova parastos kod spomen-krsta, u 11.00 časova polaganje vijenaca i cvijeća na centralni spomenik, a u 11.30 časova umjetnički program.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i delegaciji Narodne skupštine u kojoj će biti poslanici Ognjen Žmirić, Perica Bundalo, Goran Selak, Duško Ivić i Mirko Sovilj.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će se program obilježavanja realizovati uz prisustvo predstavnika institucija Republike Srpske, predstavnika Vlade Srbije i Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Graonić je naveo da će obilježavanju prisustvovati i rukovodstva Banjaluke, Gradiške i Prijedora, te opština Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije.

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Graonić je istakao da je Kozara simbol svenarodnog otpora i simbol nesalomljivosti naroda i njenog stradanja.

On je podsjetio da je njemačko-ustaška operacija kodnog naziva “Zapadna Bosna” planirana i izvedena od 10. juna do 30. jula 1942. godine s ciljem da partizanski pokret bude uništen na prostoru Kozare i Potkozarja.

– Kao rezultat ove velike operacije došlo do je masovnog stradanja srpskog naroda na ovom prostoru – istakao je Graonić.

Prema njegovim riječima, oko 3.500 partizanskih boraca borilo se protiv 11.000 nacista i oko 21.000 pripadnika snaga NDH – ustaša i domobrana.

Graonić je podsjetio da se u zbijegu na Kozari pred neprijateljskim okruženjem tada našlo oko 80.000 civila žena, djece i staraca, te partizanska bolnica sa 500 ranjenika.

– Proboj obruča na Kozari izveden je u noći 3. na 4. juli 1942. godine kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice, a iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila – istakao je Graonić.

On je dodao da je na Kozari zarobljeno 68.600 Srba, od kojih 23.858 djece koja su protjerana u logore Jasenovac i Donja Gradina.

Ovaj važan istorijski događaj zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova. (Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender