19. 01. 2022.
Povećan izvoz: Tekstilci u BiH imaju pune ruke posla

Povećan izvoz: Tekstilci u BiH imaju pune ruke posla

Povećan izvoz: Tekstilci u BiH imaju pune ruke posla

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH zabilježila je pozitivne pomake u prvih pet mjeseci ove godine, povećavši izvoz za 9,92 odsto u odnosu na isti period lani, a domaći krojači imaju pune ruke posla jer potražnja za robom na inostranom tržištu raste.

Prema podacima Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, u pet mjeseci ove godine izvezeni su proizvodi “teški” 596,42 miliona KM, dok je iz inostranstva istovremeno stigao repromaterijal za proizvodnju u vrijednosti od 776,36 miliona KM, što je za 15,85 odsto više nego lani.

Najviše proizvoda od tekstila proizvedenih u BiH, prema riječima domaćih privrednika, plasira se na tržište Srbije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Austrije, odakle uglavnom stiže i repromaterijal za proizvodnju.

Zamjenik direktora laktaške firme “Veteks” Milica Savić istakla je za “Glas Srpske” da na inostrano tržište uglavnom šalju poluproizvode za tekstilnu industriju, te nadmadrace i navlake.

– Posteljina, koja je naša primarna djelatnost, manje je zastupljena na inostranom tržištu, jer je mnogo veća potražnja za našim poluproizvodima, između ostalog, filcom, vatom i slično. Naša roba se uglavnom može naći u Hrvatskoj, Srbiji, Austriji i Sloveniji – kazala je Savićeva.

Dodala je da je u prvih pet mjeseci prošle godine mnogo manje robe plasirano u inostranstvo, zbog problema usljed pandemije virusa korona, ističući da se ove godine polako vraćaju na stare kvote. 

Pune ruke posla imaju i u firmi “Boteks” iz Gradiške, koja šije radna odijela, odnosno HTZ opremu za kupca iz Austrije.

– Naš klijent iz Austrije nam šalje repromaterijal i po njihovom nalogu iskrojimo, sašijemo i zapakujemo robu – kazali su u ovoj firmi.

U kompaniji “Toledo” iz Banjaluke kažu da su do sada nekoliko puta robu izvozili u Njemačku i Hrvatsku, ali su više orijentisani ka domaćem tržištu.

– Proizvodimo kućni i tekstil za ugostiteljstvo, industrijski vez i reklamni vezeni program. Najveći proizvodni kapacitet se odnosi na industrijski vez, i tu smo jedna od vodećih i najstarijih firmi u regionu koja se time bavi – istakli su u ovoj kompaniji, dodajući da je svaki inostrani kupac dobrodošao.

Dugoročne analize

Na sjednici Skupštine Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće razmatrani su i rezultati poslovanja ove oblasti u prošloj i 2019. godini, a analize pokazuju da je ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene u ovom sektoru u prošloj godini iznosio 3.114.997.319 KM, sa pokrivenošću uvoza izvozom od 78,08 odsto, što je manje za 0,42 odsto nego godinu ranije. U okviru prezentovanih dugoročnih  analiza izvoza i uvoza ove industrijske grane, istaknuto je da u periodu od 2016. do 2020. godine ovaj sektor učestvuje sa 13,1 odsto u ukupno ostvarenom izvozu BiH.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender