17. 01. 2022.
Sezona je lubenica: I sjemenke su veoma zdrave

Sezona je lubenica: I sjemenke su veoma zdrave

Sezona je lubenica: I sjemenke su veoma zdrave

Lubenicu mnogi vole da jedu, posebno ljeti, kada su temperature visoke i tražite neko rashlađenje. Ipak, ukoliko imate običaj da je često kupujete, treba da imate na umu da su i sjemenke koji mnogi odstranjuju i bacaju veoma zdrave.

Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuvati, samljeti ili ispeći.

Sjemenke od lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu.

Sjemenke od lubenice sadrže supstancu citrulin, koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova te povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca. Takođe, jačaju i srce, ali i sve mišiće u tijelu.

Korištenje ovih sjemenki bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, te za sjaj zategnutost i ljepotu kože, a odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca.

Čaj od sjemenki lubenice je jedan od najboljih lijekova za prečišćavanje bubrega i mokraćne bešike.

On uklanja kamen i pijesak iz bubrega, čisti bešiku i mokraćne kanale, a preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender