17. 01. 2022.
Zeljković: Rezultati sekvencioniranja naredne sedmice

Zeljković: Rezultati sekvencioniranja naredne sedmice

Zeljković: Rezultati sekvencioniranja naredne sedmice

Rezultate sekvencioniranja u vezi sa identifikacijom sojeva virusa korona prisutnih u Republici Srpskoj biće objavljeni naredne sedmice, izjavio je Srni direktor republičkog Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Zeljković je napomenuo da su u Federaciji BiH potvrdili prisustvo delta soja kod hodočasnika koji su tamo stigli, a da je u Republici Srpskoj prošle sedmice izvršeno sekvencioniranje i rezultate će objaviti tokom naredne sedmice.

On je istakao da vakcina predstavlja najvažnije oružje u borbi protiv virusa korona uzmajući u obzir da su proizvođači izašli sa informacijama da štite od delta soja.

– Upravo to govori koliko je značajno da u ovom periodu izvršimo vakcinaciju što većeg broja stanovnika Republike Srpske – naglasio je Zeljković.

Zeljković je ukazao da delta soj virusa korona predstavlja potencijalnu opasnost za sve zemlje svijeta i da je većina preduzela određene aktivnosti da zaštiti stanovništvo.

– Uzimajuću u obzir da je delta soj 100 odsto prenosiviji u odnosu na prvi soj virusa korona govori i o opasnosti koju predstavlja. Mnogo brže se širi, za mnogo kraće vrijeme može da zarazi veći broj stanovnika – napomenuo je Zeljković.

Prema njegovim riječima, dodatna opasnost od delta soja je i ta što može da obuhvati veći broj mlađih osoba.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender