17. 01. 2022.
Dodik: Ukinuti vijeće naroda u Srpskoj

Dodik: Ukinuti vijeće naroda u Srpskoj

Dodik: Ukinuti vijeće naroda u Srpskoj

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Vijeće naroda u Republici Srpskoj nametnuto, da ga treba ukinuti, te poručio da se ne plaši sankcija.

Dodik je pojasnio da Vijeće naroda u Republici Srpskoj ne postoji po Ustavu BiH, ali je uvijek popunjeno, a da je Dom naroda Federacije BiH ustavna kategorija u FBiH, ali nikada ne uspijevaju da ga popune.

Komentarišući izmjene Ustava o kojima je govorio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je rekao da bi trebalo razgovarati i o načinu funkcionisanja Vijeće naroda u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je Džaferović posljednji koji bi mogao da govori o Vijeću naroda u Republici Srpskoj.

“Vijeće naroda u Srpskoj ne postoji po Dejtonskom ustavu i to nam je nametnuto od stranaca”, rekao je Dodik i podsjetio da je to aranžman koji je postignut u dogovoru tri naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka i međunarodne zajednice toga vremena, te da je tako koncipirano.

On je napomenuo da je Dom naroda FBiH predviđen Dejtonskim sporazumom, ali da do zadnjih izbora nikada nije bila popunjena “delegacija” Srba kako je traženo ustavom i da je uvijek ostajalo nepopunjeno nekoliko Srba.

“Nikada nisu htjeli da to pitanje riješe, dok je u Vijeću naroda procedurom predviđeno da se do krajnjih granica popuni broj Hrvata i Bošnjaka, a ako to ne može nikako, onda ih biraju odbornici po skupštinama opština ili gradskim skupštinama. Oni su izborna baza i biraju se do potrebnog broja. U Federaciji to nikada nisu htjeli da urade”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da u Republici Srpskoj treba razmišljati da se ukine Vijeće naroda, a ne da se “modelira” kako to Džaferović hoće.

“Bolje bi mu bilo da ne poteže to pitanje jer sam sklon da to Vijeće naroda ukinemo budući da nije dio Dejtonskog aranžmana, nego dio nasilja koje je nametnula međunarodna zajednica”, rekao je Dodik.

Na pitanje o sankcijama, Dodik je konstatovao da su “veliki po pravilu arogantni” i da definicija njihovih novih sankcija kaže: “Ukoliko se ne poštuju ciljevi koje oni postavljaju, bolje ti je onda da uzmeš kalauz i sam sebe zatvoriš”.

“To prolazi samo kod onih koji nemaju karakter. Što se nas tiče da mogu da prijete čime god hoće”, poručio je Dodik i podsjetio da je četiri-pet godina pod tim sankcijama, te da se “ne osjeća loše”.

On je naveo da prema njima nema nikakvu obavezu i da to nema prema zemlji koja sankcioniše, a pohvalio je odlazećeg ambasadora SAD Erika Nelsona koji je u jednoj televizijskoj emisiji u Sarajevu rekao zbog čega su mu uvedene sankcije.

“Nelson je u toj emisiji rekao da su meni uvedene sankcije zbog toga što kršim Dejtonski sporazum. Nisam u finansijskim malverzacijama i nije teško doći do tog snimka”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da ga se to ne tiče, da je izabran od ovog naroda i da će sve dok ga biraju voditi politike za koje misli da su najbolje za narod i za Republiku Srpsku.

Kako je naveo, nikada nije tražio da se donesu mjere koje su protiv Bošnjaka i Hrvata, kao što to sada traži Džaferović, a pogotovo Željko Komšić za koga je rekao da je ostrašćen da pravi probleme, pa je pomenuo da je i na sastanku sa međunarodnim zvaničnicima “prvo napao Hrvatsku u nekom svom obračun u koji on ima sa njima”.

“Neka vrše sankcije kakve god hoće. To što oni prijete sankcijama da mi treba da damo Republiku Srpsku – neće je dobiti”, rekao je Dodik.

On je istakao da možda postoje neki iz opozicije koji su na to spreman, ali da on nije. Spreman je, kaže, da ostane na politikama koje su ovom narodu poznate, a to je politika jačanja autonomije Republike Srpske i što veće njene samostalnosti u okviru BiH.

“Ukoliko to nije moguće, razgovor o mirnom razdruživanju i stvaranje nezavisne države koja se zove Republika Srpska sa pravom da se integriše, odnosno napravi sporazume sa drugima, sa Federacijom kao i sa Srbijom, eventualno Hrvatskom, Crnom Gorom i svima u regionu”, istakao je Dodik i dodao da je to pravo Republike Srpske.

Smatra da to nikoga ne vrijeđa, da Srpskoj pripada mnogo više po Dejtonskom ustavu od onog što danas ima. “Nama se otima i mi ne želimo da tu otimačinu legalizujemo”, rekao je Dodik.

Saradnju Srpsku sa Srbijom, Rusijom, Kinom ocijenio je kao najbolju moguću, dodao je i da ne bježi od saradnje sa SAD, zemljama EU, kao i da je ponosan što su razvijeni dobri odnosi sa Mađarskom koja je doznačila isti broj vakcina i Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Evropske integracije da, ali integracije u NATO ne”, rekao je Dodik i napomenuo da i Nato u zaključcima sa njihovog samita kaže da je posvećen integracijama Ukrajine i Gruzije i saradnji sa BiH, a ne integracije.

Srbi ne mogu biti saglasni sa navodnim standardima o Srebrenici

Dodik je pozdravio je Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku koju je usvojila srebrenička Skupština opštine i poručio da se ne može očekivati da Srbi budu saglasni sa navodnim standardima o Srebrenici koji su doneseni samo da bi satanizovali Srbe.

Dodik je naglasio da su ti navodni standardi o Srebrenici doneseni samo da bi druge pokazali kao žrtve, dok srpske žrtve niko ne prikazuje.

On je rekao da ne vidi u čemu je problem i zašto je Srbima zabranjeno da govore o svom stradanju, ako je to potvrdila i Međunarodna komisija.

“Pozdravljam tvrdnju koju neće da čuju drugi, a to je da mi ne sporimo da su ovdje stradali i drugi, mi samo govorimo o stradanju Srba. U čemu je problem, zašto je zabranjeno Srbima da govore o stradanju?”, naglasio je Dodik.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu ukazao na rezultate istraživanja Međunarodne komisije, koja je rekla da je najmanje 2.000 Srba stradalo u periodu od 1991. do 1995. godine na prostoru Srebrenice, a u Podrinju više od 3.000.

Dodik je naglasio da je ista ta komisija utvrdila da je na ovom prostoru stradalo oko 3.500 Bošnjaka, a ne 8.000, te da taj stereotip i priča o Srebrenici pada.

“Meni je i danas /zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju /Palmer govorio kako je za njih neprihvatljivo da mi govorimo da nije bilo genocida u Srebrenici. Ja sam mu rekao da nije bilo genocida i da mi neće to zabraniti. Valjda imate ove sankcije, možete mi ih odmah uvesti, nikakav problem”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svako ko pročita izvještaje Međunarodne komisije vidjeće da priča o Srebrenici nije samo bošnjačka priča, već šira zavjera.

“Jedan italijanski novinar, nesumnjivog autoriteta istraživao je na koji način su satanizovani Srbi na početku rata. Analizirajući tekstove vodećih listova kao što su žNjujork tajmsž i žGardijanž iz tog vremena utvrdio je su više od 800 puta negativno pisali o Srbima i nabacivali im krivicu. U istom periodu po jednom su nešto loše napisali o Bošnjacima i Hrvatima”, podsjetio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da srpski narod ne može prihvatiti tu vrstu priče, te da će bilo kome reći, pa makar to bio i predsjednik SAD Džozef Bajden, da u Srebrenici nije bilo genocida.

“Njihovo mišljenje je da je bio, moje je da nije i ja neću i ne smijem se odreći prava da branim poziciju Srba, koji nisu genocidan narod, niti su počinili genocid. To je podvala i laž”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da se prilikom posjete BiH niko od srpskih predstavnika neće sastati sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji je, kako je naveo, dio huškačkog ambijenta prilikom usvajanja rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini.

“Mislim da niko od Srba ne bi trebalo da ga primi i da je to mjera prema takvim ljudima”, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Srebrenička Skupština opštine usvojila je 2. jula Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave.

Nefer zahtjev da Srpska poštuje nelegalan izbor Visokog predstavnika

EU i SAD nisu fer ako od Republike Srpske traže da poštuje nelegalan izbor novog visokog predstavnika, a očigledno je i da se u BiH ponovo vraća međunarodni intervencionizam s ciljem da ostvari bolesna očekivanja samo jedne strane, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da se kroz najave mogućeg dolaska čovjeka koji nije izabran, koji je stranac, da bude visoki predstavnik umjesto “nejakog” Valentina Incka, pokušava napraviti jaki koji bi bio po volji Bošnjaka da nameće rješenja i centralizuje, a subjekti ili objekti toga bili bi Srbi i Hrvati.

“Danas smo u razgovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice rekli da izbor ili pokušaj izbora i imenovanja visokog predstavnika nije u skladu sa onim što je propisano Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je njegova opservacija o temi izbora novog visokog visokog predstavnika bila jasna, a da je odgovor međunarodnih predstavnika bio da su još samo Republika Srpska i Rusija ostale na toj drugoj strani.

“To je naivan pokušaj da se pripiše Republici Srpskoj priča o nekom famoznom ruskom uticaju. Ovdje se radi o nama i mislim da Amerika i Evropa nisu fer ako traže od nas da prihvatimo da poštujemo nelegalan izbor koji je mimo propisa i da Savjet bezbjednosti UN bude zaobiđen oko tog izbora”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, jasno je iznesen stav partnerima iz EU i SAD i to je nešto što će ostati politika i kada Kristijan Šmit dođe.

“Ovdje još jednom želim da napravim razliku. Ne komentarišem ličnost nego funkciju koja se zove visoki predstavnik. Funkcija visoki predstavnik traži da bude potvrđena u Savjetu bezbjednosti UN i još nemamo tu potvrdu. Naš stav je da, ukoliko te potvrde nema, on nije legalan i ne možemo da prihvatimo bilo kakvo njegovo ponašanje koje bi značilo da je legalan u pogledu izbora”, pojasnio je Dodik.

On smatra da se treba se vratiti početku, te je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela platformu i formirala tim za pregovore, što je ponuda za BiH.

“Ukoliko neće ovu ponudu – to je njihov problem. Bez obzira koliko djelovalo da međunarodna zajednica oličena u SAD i EU može da poluči podršku samo zahtjevima Bošnjaka, mislim da je to vrijeme davno prošlo”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska danas stabilan dio BiH koja ima jasan rast u ekonomiji i ovog mjeseca svojim radnicima povećava plate od pet do osam odsto.

“Republika Srpska ima veću zagarantovanu platu nego u Federaciji BiH, a mislim da ima i veću prosječnu platu. Time su pale sve priče iz FBiH o lošoj Republici Srpskoj i onih iz opozicije koji pokušavaju da nekim dramatičnim izjavama unose razne nestabilnosti”, zaključio je Dodik.

Moćne političke partije se ne plaše se izbora

Lider SNSD-a  je poručio da se moćne političke partije, koje imaju strukturu, ne plaše izbora jer imaju mogućnost da obezbijede svoje predstavnike na svim mjestima gdje se vrši izborni proces.

Odgovarajući na pitanje Srne o tvrdnjama opozicije u Republici Srpskoj da vladajućoj koaliciji ne odgovoraju fer i pošteni izbori, Dodik je rekao da on nije adresa za takve prigovore jer nije pisao pravila, niti provodi izborni proces.

“Republika Srpska i Narodna skupština ne raspisuju izbore niti provode izborni proces. To, naravno, čini Centralna izborna komisija BiH. Neću da idem unazad i kažem da su i tu nadležnost oteli od Republike Srpske. Izborni proces je trebalo da provodimo mi u Republici Srpskoj pa bi mogli da razgovaramo”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da će SNSD pobjediti na narednim izborima i osvojiti 40 odsto glasova i, ako se bude mogao postići dogovor, jednu ličnost koja će biti predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH.

“Ako do takvog dogovora ne dođe, dobićemo i predsjednika i člana Predsjedništva BiH. Oni /opozicija/ mogu da se igraju po Republici Srpskoj koliko hoće”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, opozicija i dalje ostaje pri tvrdnji da neko nešto krade u izbornom procesu, što pokazuje da te partije nemaju strukturu.

“Druga stvar je što žele da neki aparat koji drži neka ambasada koja se već ponudila da broji glasove u svojim kancelarijama koje bi njih promovisale u pobjednike. Veća je to malverzacija i zloupotreba izbornog procesa nego ovo što prigovaraju”, rekao je Dodik.

Kao primjer lažnih navoda opozicije o malverzacijama, Dodik je podsjetio da su OEBS i međunarodni posmatrači na svim izbornim procesima u BiH naveli da su izbori provedeni fer i pošteno.

“Vidjeli smo koliko su galame digli oko Doboja, pa se desilo to što se desilo, oko Srebrenice, pa se desilo što se desilo. Nisam pisao, pravila i ne provodim izbore. Mi nismo adresa za tu vrstu prigovora opozicije, a možda bi se tu mogla dodati i treća stvar da su takve tvrdnje samo alibi za neuspjeh koji ih očekuje na sljedećim izborima”, rekao je Dodik.

On se osvrnuo na tvrdnje o korupciji koje predstavnici opozicije iznose, te naglasio kako one nisu tačne. “Ne mogu da kažem da nema nekih elemenata korupcije ali mi danas po elementima opšteg kriminaliteta imamo manji stepen nego neke zemlje EU. To nije teško uporediti”, rekao je Dodik.

Republika Srpska se, naveo je, nalazi na dobrom putu i stabilna je, raste sa stanovništva svojih prihoda, mogućosti izgrađenih kilometara auto-puteva, bolnica, vodovoda, škola, fakulteta i svih stvari koje doprinose kvalitetu života. “To je Republika Srpska koju mi vodimo i iza sebe ostavljamo praktične stvari”, dodao je Dodik.

On je naveo da je glavna priča opozcije da je Dodik propao i SNSD izgubio izbore, na šta imaju pravo, ali smatra da bi bilo dobro da se na političkoj sceni uvede malo više “obraza”.

“Zaista treba biti čovjek sa debelim želucem da proguta žabe kada se neki dokazani u kršenju zakona zalažu za pravo, pravdu i poštenje. Neki (predsjednik SPS Goran) Selak koji se zalaže za poštene izbore, a izašao je na prve i pokazao nepoštenje”, rekao je Dodik.

On je dodao i da predsjednik DNS Nenad Nešić ne može da govori o tome kako je on nešto odbio Dodiku, niti Milan Radović da priča o poštenju i borbi protiv korupcije.

“Milorad Dodik je odbio Nešićeve mahinacije i spekulacije oko rukovođenja žPutevima Srpskež i ne znam šta je on tu odbio. Moljakao je da ostane direktor, zato i ne razumijem šta je on mene odbio. Kada je shvatio da od tog nema ništa povukao je čitavu patriju u opoziciju”, pojasnio je Dodik.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender