21. 01. 2022.
Mod Vagner je prva žena tatoo majstor

Mod Vagner je prva žena tatoo majstor

Mod Vagner je prva žena tatoo majstor

Iznad ramena, ona je klasična žena iz edvardijanskog perioda, ali tijelo prekriveno tetovažama i haljina bez bretela, čine da Mod Vagner izgleda kao da se rodila cijeli jedan vijek kasnije.

Prva žena tatu majstor u Sjedinjenim Američkim Državama je sa svojim suprugom utabala put umjetnosti crtanja po tijelu, koja će nekoliko decenija kasnije dostići ogromnu popularnost.

Mod Vagner (rođ. Stivens) je rođena u Kanzasu 1877. godine i svoj poziv našla je u cirkusu nakaza, gdje je radila kao akrobata, putujući po Americi. Nomadski cirkuski život odredio je njenu sudbinu, jer je na jednom od putovanja upoznala svog budućeg muža.

Bio je to Avgust “Gas” Vagner, koji je plovio po svijetu krajem 19. vijeka i vratio se kući sa oko 300 tetovaža na tijelu. Njih dvoje su se sreli na Svjetskom sajmu u Sent Luisu 1904. godine, u vrijeme kada je i on putovao po Americi, izazivajući oduševljenja ljudi svojim umijećem. On je tvrdio da je zanat tetoviranja izučio kod poglavica na azijskim ostrvima Java i Borneo. Fascinirana crtežima na njegovom tijelu, Mod je pristala da izađe na sastanak sa Gasom, u zamjenu za čas tetoviranja i tako je počela njihova avantura. Par se nekoliko godina kasnije vjenčao, poslije čega je dobio ćerku Lotevu, koja je nastavila stopama svojih roditelja i postala majstor tetoviranja već sa devet godina.

Gas tetovira svoju suprugu

Gas se prvi put susreo sa tetovažama u dvanaestoj godini, kada je vidio cirkuskog izvođača poznatog kao “Kapetan Konstentenus, grčki Arbanas”. On se divio ovom čovjeku, koji je tvrdio da su ga kineski Tatari kidnapovali i cijelog istetovirali protiv njegove volje. Poslije nekoliko godina, Gas je, kao pomorski trgovac, počeo da izučava ovaj zanat kod domorodaca Jave i Bornea, uz pomoć alata ručne izrade. Kada se vratio u domovinu, bio je spreman da ostavi svoj trag na američku rastuću kulturu tetoviranja.

Unikatna tehnika Gasa i Mod Vagner

Vagnerovi tetoviraju drugi par

Kao šegrt svoga muža, Mod je učila tradicionalnu umjetnost ručno bockanih tetovaža. Iako su ubrzo postale dostupne i mašine za tetoviranje, Vagnerovi su preferirali staromodni način crtanja po tijelu, a Mod je ubrzo i sama postala istaknuti majstor ovog zanata. Većinu, ako ne i sve, tetovaže na njenom tijelu, bile su djelo njenog supruga. Na tijelu Mod Vagner bile su iscrtane divlje i mitske životinje iz udaljenih zemalja, egzotične biljke, domorodačke žene i riječi, kao i njeno ime.

Vagnerovi su zaslužni za širenje umjetnosti tetoviranja širom Amerike, na samom početku 20. vijeka. Oni su takođe bili dva posljednja umjetnika koji su isključivo radili tehnikom ručnog bockanja, bez moderne tehnologije, zbog čega je njihov rad bio detaljniji, a izrada komplikovanija. Iako nije poznato da postoji fotografija ili skica rada Mod Vagner, upućeniji tvrde da je njen stil bio isti kao stil njenog muža.

Kada su odlučili da završe svoje karijere u cirkusu, Vagnerovi su nastavili da putuju po SAD, radeći kao majstori tetoviranja u noćnim klubovima ili po sajmovima. Gas Vagner je preminuo 1941. godine, a njegova supruga 1961, ostavivši iza sebe ćerku Lotevu koja je, prateći stope svojih roditelja, postala vrhunski majstor tetoviranja. Zanimljivo je da Loteva nije imala nijednu tetovažu na svom tijelu.

Mod, Gas i Loteva Vagner

Poslije rođenja njihove ćerke, Mod je zabranila svom suprugu da crta po tijelu male Loteve, želeći da to bude isključivo njena odluka, kada bude odrasla. Međutim, poslije smrti oca, Loteva se zavjetovala da, ako nije mogao njen otac da je tetovira, neće moći niko, pa je tako, što je neuobičajeno za jednog majstora tetoviranja, bila bez kapi mastila na svom tijelu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender