18. 01. 2022.
Virus oslabio, navala na Sloveniju pojačana

Virus oslabio, navala na Sloveniju pojačana

Virus oslabio, navala na Sloveniju pojačana

Da je pandemija tek privremeno zaustavila odliv radne snage iz BiH, potvrđuju najnoviji podaci koji pokazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine samo u Sloveniju otišlo više od 7.000 radnika, što je gotovo isti broj kao za cijelu 2020.

Ove evidencije otkrili su nam u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, gdje navode da je njihovim posredstvom do 31. maja ove godine u Sloveniji  radne dozvole dobilo 7.046 ljudi iz BiH, a u cijeloj prošloj godini njih 7.887.

– Jasno je da se u ovoj godini povećao broj izdatih radnih dozvola u Sloveniji, tačnije, za samo pet mjeseci gotovo je jednak kao za cijelu prošlu godinu – ističu u agenciji.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH podsjećaju da oni posreduju u zapošljavanju u onim državama sa kojima imaju potpisan pravni okvir o posredovanju i iz kojih dobijaju oglase.  Trenutno to su samo Slovenija za sva zanimanja i Njemačka, gdje posreduju, kako kažu, za osobe sa završenom srednjom medicinskom školom. Kada je riječ o Njemačkoj, do 2. jula za program posredovanja izdato je 225 radnih dozvola.

Međutim, situacija je dosta alarmantnija nego što to pokazuje zvanična statistika, jer je veliki broj onih koji samostalno pronalaze posao i odlaze da rade u Sloveniju i Njemačku, ali i druge zemlje. Stručnjaci ističu da je odavno upaljen alarm zbog odlaska domaće radne snage, ali da se gotovo ništa ne čini kako bi se taj problem riješio.

– Zvanični podaci o migracijama pokazuju tek mali segment u ovoj oblasti, tačnije, situacija je mnogo ozbiljnija, jer je odliv radne snage ponovo u ekspanziji kako korona jenjava – rekao je “Glasu Srpske” direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović.

Vukajlović navodi da je stvarna cifra o broju stanovnika koji zbog zaposlenja napuštaju BiH daleko veća, što predstavlja ozbiljan problem za privredu.

– Nedostatak radne snage u cijeloj BiH je sve izraženiji, a ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da smo zbog toga sve manje konkurentni za neke ozbiljnije poslove i investicije – naglasio je Vukajlović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da se već godinama ne čini dovoljno kako bi se zaustavio odlazak radnika iz BiH.

– Bez povećavanja plata ne možemo zadržati radnike. Naša politička klima je već dugo vremena nestabilna, zbog čega nema novih investicija, a radnici gledajući lične interese odlaze u potrazi za plaćenijim poslovima – ističe Pavlović.

Radne dozvole

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u Sloveniji je tokom prošle izdato 7.887 radnih dozvola, što je smanjenje za 46 odsto u odnosu na 2019. Na to smanjenje najviše je uticala korona, jer je evidentirana manja ekonomska aktivnost, kao i potražnja za stranim radnicima.

– Za Njemačku su lani izdate 533 radne dozvole, što je za oko 20 odsto manje nego godinu ranije, a osnovni razlog je što Ambasada Njemačke u BiH nije radila gotovo tri mjeseca zbog pandemije  –  naveli su u agenciji.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender