21. 01. 2022.
Zaživio dobrovoljni penzioni fond: Najveća isplata 3000 KM

Zaživio dobrovoljni penzioni fond: Najveća isplata 3000 KM

Zaživio dobrovoljni penzioni fond: Najveća isplata 3000 KM

Svaki deveti zaposleni u Republici Srpskoj je član Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinosi.

Prosječna isplata je više od 400 KM, dok je najveći za sada isplaćeni iznos oko 3.000 KM. Iznos koji je akumuliran zavisi od perioda uplate u Evropski dobrovoljni penzijski fond, visine mjesečnog penzijskog doprinosa, kao i prinosa Fonda.

Predstavnici Društva za upravljanje EPF-om danas su u Banjaluci istakli da je pandemija usporila planirani rast i razvoj, ali da ga nije zaustavila.

– Uprkos pandemiji i vanrednim okolnostima u kojima smo se svi našli, dobrovoljno penzijsko osiguranje je zaživjelo u Republici Srpskoj, s tim što je pred nama i dalje dug put kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali – rekla je direktorica Društva za upravljenje EPF-om Gordana Drobnjak.

Izvršni direktor Zdravko Zečević je naveo da su isplatili više od 500 članova Fonda koji su stekli uslov za raspolaganje sredstvima ili su isplaćivali akumulirana sredstva nasledicima preminulih članova, od čega samo u toku 2021. godine više od 300 članova.

– Zahtjevi za isplatu najčešče se podudaraju sa odlaskom članova i u redovnu penziju. Često izražavaju žaljenje što nisu bili u prilici da otpočnu sa ovakvom vrstom štednje i ranije –  rekao je Zečević.

Kao jedna od prioritetnih aktivnosti istaknuto je podsticanje poslodavaca u Srpskoj, koji još uvijek nisu organizovali penzijski plan za svoje zaposlene, da to učine, bez obzira na djelatnost poslovanja. (Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender