28. 01. 2022.
Naučna fantastika postala stvarnost: Poletio prvi leteći automobil

Naučna fantastika postala stvarnost: Poletio prvi leteći automobil

Naučna fantastika postala stvarnost: Poletio prvi leteći automobil

Decenijama nam se obećavaju leteći automobili, ali konačno se čini da je naučna fantastika postala stvarnost.

Prvi let trajao 35 minuta

Ove nedjelje je prototip letećeg automobila završio 35-minutni let između dva aerodroma, sletio, zatim se transformisao i odvezao se niz put. Razvio ga je Klejn Vižn, a “leteći automobil” koristi BMW-ov motor i radi na uobičajenom benzinskom gorivu.

Ima uska krila koja se sklapaju i uvlače u automobil kada dođe vrijeme za vožnju po putevima. Ovonedjeljni let, koji je održan između aerodroma u Nitri i Bratislave u Slovačkoj, obavio je kreator “letećeg automobila” profesor Stefan Klajn.

– Ovaj let započinje novu eru dvostrukih transportnih vozila. Otvara novu kategoriju prevoza i vraća slobodu prvobitno pripisanu pojedinačnim automobilima – rekao je profesor Klajn nakon završetka leta.

Anton Zajac, suosnivač kompanije Klajn Vižn, dodao je: “Leteći automobil više nije samo dokaz koncepta; leteći na 2.500 metara visine brzinom od 170 km/h, pretvorio je naučnu fantastiku u stvarnost.”

Automobil je sposoban da prevozi dvije osobe koje teže ukupno do 200 kg i do sada je ostvario 40 sati leta. Prema kompaniji Klajn Vižn, prototipu “AirCar-a” trebalo je dvije godine da se razvije, a proizvodnja je koštala manje od dva miliona evra – otprilike 1,7 miliona funti.

Transformiše se iz aviona u automobil

Potrebno je nešto manje od tri minuta da se transformišete iz aviona u automobil.

– Automatizovani prelazak sa putničkog na leteće vozilo i obrnuto, izbacivanje-uvlačenje krila i repa nije samo rezultat pionirskog entuzijazma, inovativnog duha i hrabrosti; rezultat je odličnog inženjerskog i profesionalnog znanja – rekao je dr Branko Sarh, viši tehnički saradnik u kompaniji Boing. Naravno, pre nego što vidite “AirCars” u salonima širom svijeta, vozilo će morati da prođe sve vrste testiranja i sertifikata.

I, naravno, svako ko ga dobije moraće da ima pilotsku i vozačku dozvolu. Ipak, to je uzbudljiva perspektiva.

Dr Stefan Rajt, stariji istraživač u oblasti avionike i letjelica sa Univerziteta zapadne Engleske rekao je za BBC: “Moram da priznam da ovo izgleda zaista kul – ali imam stotinu pitanja o sertifikatima., prenose Novosti/Metro.co.uk

– Svako može da napravi avion, ali trik je u tome da se napravi onaj koji leti, leti i leti više od milion sati, sa osobom za volanom, bez incidenta. Jedva čekam da vidim papir koji kaže da je ovo sigurno za letenje i za prodaju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender