27. 01. 2022.
Republički štab zaključio – Ubrzati proces vakcinacije

Republički štab zaključio – Ubrzati proces vakcinacije

Republički štab zaključio – Ubrzati proces vakcinacije

Republički štab za vanredne situacije održao je danas 91. sjednicu, telefonskim putem, na kojoj je donio Zaključak o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj.

Republički štab za vanredne situacije je prihvatio Informaciju o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj.

Štab je zadužio sve javne zdravstvene ustanove da stave svoje kapacitete u funkciju procesa vakcinacije protiv virusa korona.

– Današnjim zaključkom, Štab zadužuje domove zdravlja da od 12.07.2021. godine vakcinaciju građana protiv virusa korona organizuju u periodu od 09.00 do 19.00 časova radnim danom, a subotom u periodu od 9.00 do 15.00 časova – navedeno u saopštenju Vlade Srpske.

Republički štab za vanredne situacije zadužuje bolnice i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske da obezbijede minimalno dva tima (u sastavu doktor medicine i medicinski tehničar) za potrebe vakcinacije u saradnji sa Domom zdravlja, gdje nedostaju ljudski resursi.

Takođe, Republički štab za vanredne situacije zadužuje Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske da organizuje vakcinaciju radnika u privrednim subjektima u Republici Srpskoj.

– Prema ovom zaključku, Štab zadužuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da redovno obezbjeđuje, prati i u slučaju potrebe preraspoređuje vakcine i vakcinalni potrošni materijal za potrebe domova zdravlja – dodaje se u saopštenju.

Štab zadužuje i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkom upravom za inspekcijske poslove Republike Srpske formira timove za superviziju procesa vakcinacije.

Današnjim zaključkom, Republički štab za vanredne situacije zadužuje jedinice lokalne samouprave da u saradnji sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obezbijede potrebne ili nedostajuće administrativno-tehničke logističke preduslove za obavljanje procesa vakcinacije.

Takođe, Republički štab za vanredne situacije zadužuje javne zdravstvene ustanove koje obavljaju vakcinaciju da na dnevnom nivou izvještavaju Institut za javno zdravstvo Republike Srpske o evidencijama vakcinacije.

Štab je zadužio i jedinice lokalne samouprave i domove zdravlja da u slučaju potrebe organizuju vakcinalne punktove mimo postojećih, kao i mobilne timove za vakcinisanje stanovništva koje ima teži pristup zdravstvenoj ustanovi, radi povećanja dostupnosti vakcinacije.

Republički štab je zadužio domove zdravlja da uz podršku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske vrše kontinuiranu promociju vakcinacije i građane prema svom utvrđenom rasporedu obavještavaju i pozivaju na vakcinaciju.

Donesen je i Zaključak o raspodjeli vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech kroz projekat “EU za zdravlje”. Republički štab je prihvatio Informaciju o raspodjeli vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech kroz projekat “EU za zdravlje” i i zadužio je ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Donesen je Zaključak o raspodjeli 50.000 doza vakcine proizvođača Sinopharm. Republički štab se upoznao sa Informacijom o raspodjeli 50.000 doza vakcine proizvođača Sinopharm i zadužio ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Republički štab je donio Zaključak o raspodjeli 25 000 doza, komponente I Sputnik vakcine. Republički štab za vanredne situacije se upoznao sa Informacijom o raspodjeli 25 000 doza, komponente I Sputnik vakcine i zadužio ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Donesen je i Zaključak o raspodjeli vakcine proizvođača Sinovac iz donacije Malezije.

Republički štab za vanredne situacije se upoznao sa Informacijom o raspodjeli vakcine proizvođača Sinovac iz donacije Malezije i zadužio ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Takođe, donesen je i Zaključak o raspodjeli 9.990 doza vakcine proizvođača AstraZeneca, donacije Republike Srbije.

Republički štab za vanredne situacije se upoznao sa Informacijom o raspodjeli 9.990 doza vakcine proizvođača AstraZeneca, donacije Republike Srbije i zadužuje se ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender