24. 01. 2022.
Izgrađen najveći dvorac od pijeska na svijetu (VIDEO)

Izgrađen najveći dvorac od pijeska na svijetu (VIDEO)

Izgrađen najveći dvorac od pijeska na svijetu (VIDEO)

U ljetovalištu Blokhus na krajnjem sjeverozapadu Danske izgrađen je dvorac od pijeska koji će biti upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći pješčani dvorac na svijetu.

Dvorac od pijeska je visok 21,16 metara i bogato ukrašen, duži je za tri metra od dvorca izgrađenog u Njemačkoj 2019. koji je do sada držao Ginisov rekord sa svojih 17,66 metara.

Ovaj dvorac iz ljetovališta Blokhus izgrađen je u obliku piramide kako se ne bi srušio, što je metoda koju koriste stručnjaci za krhke građevine.

Njegov tvorac, Holanđanin Vilfred Stijger, kojem je pomagalo tridesetak najboljih graditelja u pijesku na svijetu, želio je da prikaže snagu koronavirusa u svijetu od početka pandemije.

Virus „upravlja našim svijetom, govori nam šta treba da radimo i sprečava nas da budemo uz porodicu i prijatelje“, rekao je Stijger.

Ukupno je 4.860 tona pijeska upotrijebljeno za izgradnju dvorca koji je mogao da se podigne zahvaljujući drvenoj konstrukciji skrivenoj unutar njega.

Da se ne bi raspršio pijesak sadrži približno 10 odsto gline. Po završetku izgradnje, nanesen je i sloj lijepka kako bi dvorac na toj vjetrovitoj obali potrajao veći dio zime, piše Cdm.

Graditelji očekuju da dvorac izdrži jak mraz i potraje do februara ili marta.

Konstrukcije od pijeska su postale tradicija u Blokhusu i skulpture uglavnom izdrže do januara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender