17. 01. 2022.
Višković: Uskoro stiže 50.000 doza ruske vakcine za revakcinaciju

Višković: Uskoro stiže 50.000 doza ruske vakcine za revakcinaciju

Višković: Uskoro stiže 50.000 doza ruske vakcine za revakcinaciju

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Nevesinju da postoji obećanje da će Srpska u narednih nekoliko dana dobiti 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik – komponente dva, neophodne za revakcinaciju građana koji su primili prvu dozu te vakcine.

Višković je rekao novinarima da su na tom planu predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i on već putem ruske Ambasade u BiH uputili dopis predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu, u kome je apel za dopremu druge komponente ruske vakcine, čija isporuka kasni.

On je podsjetio da je nabavka druge komponente ove vakcine potrebna, jer krajem ovog mjeseca ističe rok od 90 dana za ljude koji su već primili prvu dozu.

– Siguran sam da naši građani u tom smislu neće biti oštećeni ili trpiti – poručio je Višković.

On je rekao da Srpska ovog momenta raspolaže znatno većim količinama vakcina nego u prethodnom periodu, napomenuvši da se već naredne sedmice, odnosno do 15. jula, očekuje isporuka oko 240.000 doza kineske vakcine.

Dodajući da su na raspolaganju i vakcine prispjele putem donacija Mađarske, Malezije i EU, Višković je istakao da je na sjednici Štaba za vanredne situacije potpisao naloge svim domovima zdravlja da se krene sa ozbiljnijim procesom vakcinacije.

– U vezi s tim, niko neće morati da se najavljuje ili poziva na vakcinaciju. Napraviće se vakcinalni punktovi koji će raditi najmanje 12 časova dnevno, od 8.00 do 20.00 časova, pa i subotom. Dakle, želimo da iskoristimo period od narednih mjesec, mjesec i po dana i da prije jeseni vakcinišemo sve građane koji to žele – rekao je Višković.

On je izrazio nadu da će se na tom planu uspjeti, te je ponovo pozvao građane da, kada pomenuti proces krene, iskoriste svoje pravo i priliku da se vakcinišu.

– Vakcina je jedini lijek u borbi protiv virusa. Delta soj ovog virusa je već u BiH i u okruženju i ne želimo da nam se u smislu broja zaraženih ponovi proljeće ove godine – rekao je Višković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender