21. 01. 2022.
Hiljadu bez posla: Zaboravljena djeca poginulih boraca?

Hiljadu bez posla: Zaboravljena djeca poginulih boraca?

Hiljadu bez posla: Zaboravljena djeca poginulih boraca?

akon provođenja većeg broja akcionih planova za zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca, u Republici Srpskoj je i dalje ostao veliki broj nezaposlenih iz ove kategorije. Dok potomci poginulih boraca i dalje čekaju zaposlenje, postavlja se pitanje zašto ovaj posao još nije završen i da li strategije za zapošljavanje dvije i po decenije od završetka rata gube smisao?

Skoro hiljadu i po djece poginulih boraca u Republici Srpskoj i dalje traži posao. Među njima je čak 93 sa visokom stručnom spremom, pokazuju zvanični podaci.

Jedan od njih je Mladen Tomić iz Zvornika kome ni diploma pravnog fakulteta ni to što je potomak poginulog borca nisu pomogli da dobije posao u zvorničkoj Gradskoj upravi. Uspio je da odradi pripravnički, ali je nakon isteka 6 mjeseci ostao bez zaposlenja. Kada je Gradska uprava u junu ove godine raspisala novi konkurs, umjesto Tomića posao su dobili neki drugi.

 Raspisani konkurs je bio formalnost jer su primljeni oni koji su već radili u Gradskoj upravi na određeno, navodi Tomić.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović kaže da zbog toga nisu mogli primiti Mladena Tomića.  Stevanović, međutim, obećava da Tomić neće biti zaboravljen. 

Sudbina Mladena Tomića nažalost nije usamljena. U resornom ministarstvu kažu da i dalje postoje programi za zapošljavanje ovih kategorija, ali da su u pojedinim situacijama i oni nemoćni u namjeri da se ova brojka smanji. 

Problem sa zapošljavanjem potomaka poginulih boraca se od početka rješava na pogrešan način, kažu u Stranci socijalne sigurnosti srpskih boraca. Kažu da bi obezbjeđivanje radnih mjesta za ove kategorije bilo završeno da se u to kao i u sva druga zapošljavanja u Republici Srpskoj nije umiješala politika.

Predstavnici poslovne zajednice, koji učestvuju u ovim aktivnostima međutim smatraju da je ovaj način zapošljavanja izgubio smisao jer , kako tvrde u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske, spiskovi nezaposlenih potomaka poginulih boraca su iscrpljeni, jer na pozive da rade u struci sa spiska visokoobrazovanih, većina se uopšte ne odazove. 

U martu 2012. godine u Republici Srpskoj je bilo više od 3 i po hiljade nezaposlenih iz ove kategorije, a brojka su u međuvremenu prepolovljena. Međutim dvije i po decenije nakon završetka rata, nije u potpunosti riješeno pitanje zapošljavanja onih čiji su očevi dali živote za Republiku Srpsku.

(BN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender