25. 01. 2022.
“Petrovdanski dani Petrićevca” čuvaju tradiciju i običaje

“Petrovdanski dani Petrićevca” čuvaju tradiciju i običaje

“Petrovdanski dani Petrićevca” čuvaju tradiciju i običaje

Petrićevac drugu godinu zaredom obilježava i proslavlja praznik posvećen zaštitnicima ovog naselja, Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Sa željom da se sačuvaju vjera i tradicija, osnovna ideja je da se kroz manifestaciju „Petrovdanski dani Petrićevca“ očuva sabornost među ljudima, ali i da se sačuvaju naši najstariji običaji.

Osim toga okupljanje i druženje mještana svakako je značajno za razvoj i jačanje uloge mjesne zajednice, kao osnovne jedinice svake lokalne samouprave.

Tim povodom, osim crkvenog služenja i bdenja, u periodu od 10. do 12. jula biće upriličen bogat kulturno-zabavni i sportski program za sve uzraste.

U okviru ove manifestacije organizuje se i Petrovdanski turnir u futsalu, koji će se igrati 10. i 11. jula u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“, a pored dobre zabave – za pobjedničke ekipe obezbjeđene su vrijedne nagrade.

Uz trikove mađioničara Zoroa za najmlađe sugrađane 11. jula od 19.00 časova biće priređena prava čarolija, koju će upotpuniti muzičke zvjezdice Anđela i Danilo, učesnici Pinkovih zvjezdica i Đurđevdanskog festivala, ali i mališani vrtića „Cvrčak“ i „Mrav“.

S ciljem očuvanja starog pravoslavnog običaja, uoči Petrovdana, u ovom naselju biće organizovano tradicionalno petrovdansko mašalanje.

Na Petrovdan 12. jula biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi „Sv. apostola Petra i Pavla“, nakon čega će na novoizgrađenoj spomen-česmi biti služen parastos i odata počast palim borcima Mjesne zajednice Petrićevac.

Toga dana, u porti Crkve na Petrićevcu biće organizovano posluženje za narod.

 Ilustracija: MZ Petrićavac i Uprava parohije
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender