17. 01. 2022.
Slovenija mijenja pravila za ulazak u zemlju

Slovenija mijenja pravila za ulazak u zemlju

Slovenija mijenja pravila za ulazak u zemlju

Ulazak stranih državljana u Sloveniju od četvrtka, 15. jula, biće isti za sve putnike i neće zavisiti od epidemiološke situacije u državi iz koje dolaze, nego od njihovog kovid statusa.

Odluka kojom se ukidaju popisi država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavaju uslovi ulaska za sve putnike donesena je zbog povećanog broja “uvezenih” slučajeva zaraze virusom korona u protekloj sedmici, stupila je na snagu danas, a primjenjivaće se od 15. jula, saopštila je slovenačka Vlada.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina kao dokaz će važiti evropska digitalna potvrda o vakcinisanju ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterijum za ulazak je dokaz da je osoba preboljela kovid 19, da je vakcinisana ili negativan test.

Јedini izuzetak od tog pravila važi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu i za djecu mlađu od 15 godina u pratnji roditelja ili staratelja – za njih neće biti određivan karantin.

Ministar zdravstva Slovenije Јanez Poklukar najavio je da će se Vlada sa epidemiolozima ponovo sastati sutra radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mjera budući da broj dnevnih zaraza proteklih sedmica raste, što se pripisuje većem broju “uvezenih” slučajeva, prvenstveno kod više grupa slovenačkih maturanata koji su boravili u španskim ljetovalištima.

Slovenački mediji prenose da Vlada pooštravanjem mjera pri ulasku u zemlju želi, između ostalog, da podstakne stanovništvo, posebno mlađe, da se što prije vakciniše.

Do sada je vakcinisano oko 35 odsto populacije, što je znatno manje od željenih 70 odsto, koliko bi prema procjenama bilo potrebno da se spriječi četvrti talas epidemije na jesen zbog zaraznije delta varijante virusa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender