28. 01. 2022.
Plivač Lekić i trener Grahovac: Rekorde ne brojimo, medalje su bitne

Plivač Lekić i trener Grahovac: Rekorde ne brojimo, medalje su bitne

Plivač Lekić i trener Grahovac: Rekorde ne brojimo, medalje su bitne

Osvajač dvije medalje na Evropskom prvenstvu za juniore Jovan Lekić i njegov trener Goran Grahovac blistali su od sreće nakon završenog nastupa u Rimu.

Mladi plivač pomjerio je granice kada je u pitanju ovaj sport jer niko nikada prije njega nije kući donio medalju sa ovog takmičenja u BiH. Priznaje da se potajno nadao ovakvom raspletu, ali da je prioritet bio plasman u finale.

– Znao sam da sam u dobroj formi, očekivao sam da ću se ravnopravno nositi sa najboljim momcima iz Evrope, a kada sam stigao do medalje na 400 metara apetiti su mi porasli. Znao sam da mogu još, išli smo od trke do trke i na kraju stigli do bronze na 200 metara. Sjajan je osjećaj zaista. Ovo je nešto o čemu sam maštao – rekao je Lekić za Glas Srpske.

Član “22. aprila” je praktično pri svakom ulasku u bazen popravljao apsolutne rekorde BiH. Kako ima samo 18 godina, jasno je o kakvim ­se podvizima radi, kao i da ima još rezervi i prostora za napredak.

– Iskreno, ne znam koliko sam rekorda oborio. Nisu mi ni bili toliko važni, jer se na velikim takmičenjima broje samo finala i medalje. One su mi, priznajem, trenutno mnogo važnije – poručio je Lekić.

Rezultatima u Rimu prestigao je po broju FINA bodova Emira Muratovića koji se sprema za put na Olimpijske igre, pa postoje neki nagovještaji da bi ipak mogao dobiti pozivnicu za najveći sportski događaj na planeti.

– Šanse su male, ali još postoje. Ukoliko pak i ne odemo u Tokio, siguran sam da nam Pariz za tri godine neće izmaći. Jovan je dokazao da je trenutno najbolji plivač u BiH i tu titulu niko ne može da mu oduzme. Vrijedan je, uporan i naravno talentovan, pa ne sumnjam da će još mnogo napredovati – rekao je Grahovac.

Zajedno sa Lekićem pod njegovim nadzorom trenira i “mostarska princeza” Lana Pudar koja je kući donijela zlato i dva srebra iz Rima.

– Djeca su suvo zlato, nadam se samo da će to neko prepoznati… Kada bih pričao o svemu kroz šta prolazimo ne bih znao odakle da krenem. U martu nam je bio zatvoren bazen u Banjaluci, pisali smo svim mogućim instancama, a niko nam nije ni odgovorio… Morali smo da se pokupimo i odemo u Srbiju kako bi trenirali za ovo što smo napravili. Vjerujem da će ovi rezultati Lane i Jovana otvoriti oči onima koji mogu da pomognu kako bi nas još mnogo puta obradovali – zaključio je Grahovac.

Seniorska žetva

Rušenjem apsolutnih rekorda Jovan Lekić je pokazao da krupnim koracima krči put i ka seniorskim rezultatima koji imaju ozbiljnu težinu daleko van granica ove regije.

– Sljedeći cilj je medalja na Evropskom za seniore i naravno A norma za Olimpijske igre. Sada ću malo odmoriti, a onda početi pripreme za novu od koje očekujem mnogo. Zahvalio bih svim prijateljima koji su čestitali, dobio sam na stotine poruka podrške, svaka čestitka mi je jako važna – rekao je Lekić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender