26. 01. 2022.
Skupština okončala petu sjednicu: Penzionerima povoljniji prevoz od 1. avgusta

Skupština okončala petu sjednicu: Penzionerima povoljniji prevoz od 1. avgusta

Skupština okončala petu sjednicu: Penzionerima povoljniji prevoz od 1. avgusta

Završena je peta redovna sjednica, posljednja pred ljetnu pauzu, na kojoj je, između ostalog, jednoglasno donesena Odluka o subvenciji mjesečnih karata za penzionere koja podrazumijeva da od 1. avgusta ova populacija ima za 20% povoljniji javni prevoz.

-To će nam omogućiti da napravimo prvi korak prema realizaciji našeg obećanja da svaki penzioner dobije potpuno besplatan javni prevoz – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Od odluka koje su donesene na današnjem zasjedanju su i odluke o dodjeli subvencija za ugostiteljski sektor u iznosu od 600.000KM, te 100.000KM za opremanje kabineta praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Na dnevnom redu sjednice bili su i izvještaji o poslovanju u prošloj godini i programi poslovanja za ovu godinu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, SC „Borik“ i „Eko toplane Banja Luka“, koje su odbornici usvojili.

Gradonačelnik Stanivuković je ocijenio dobrom saradnju Grada sa SC „Borik“ te pružio podršku dosadašnjem radu te ustanove. Govoreći o reformi Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, najavio je da bi do kraja godine trebalo da bude spremna i odluka o sufinansiranju privatnih vrtića kako bi sva djeca imala svoje mjesto u vrtiću.

Grad će ove godine da se pobratimi sa nekoliko gradova, a danas je usvojena Odluka o potpisivanju sporazuma sa Nižnjim Novgorodom.

Uz ovaj ruski grad, saradnja će biti ozvaničena, kako je kazao gradonačelnik – i sa Budvom i još nekim gradovima u Crnoj Gori, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj i Italiji.

Tokom rasprave o programu rada zimske službe, gradonačelnik je najavio novi modalitet koji podrazumijeva da će u svim kamionima koji su uključeni u rad ove službe biti ugrađeni sistemi za praćenje i mjerači soli, radi bolje kontrole i racionalne potrošnje sredstava Grada.

Isto tako, kada je riječ o komunalnoj potrošnji predviđena je izmjena prakse košenja grada, pa će tako umjesto dosadašnjeg cikličnog košenja – od naredne godine to biti riješeno na način da se cijeli grad kosi u sedam dana, zatim dvije sedmice pauza i opet se kosi cijeli grad.

Objasnio je da se radi o reformama čiji je cilj da se uklone uočeni nedostaci na ovim poljima.

Više tačaka o dodjeli poslovnih prostora u zakup pod posebnim uslovima dobilo je podršku odbornika, kao i regulacionih planova važnih za donošenje investicija u grad.

Izmjenom odluke o dodjeli poslovnih prostora pod posebnim uslovima, koja je podržana danas, predloženo je republičke ustanove koje imaju velike budžete, ne dobijaju poslovne prostore pod posebnim uslovima.

Podržan je i izvještaj o realizaciji programa Skupštine grada Banje Luke u prošloj godini.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Mladen Ilić kazao je da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor direktora Banskog dvora, o čemu je danas i donesena odluka, s obzirom na to da sadašnjem direktoru ove ustanove ističe mandat.

-Tokom zasjednja, na jedan izuzetno korektan način pohvalili smo rad direktora SC „Borik“. Kao ustanova, iz godine u godinu postiže odlične rezultate. Znamo koliko je ova pandemija poremetila i sport ali to se ne vidi na funkcionisanju dvorane Borik koja je zadržala kvalitet – ocijenio je Ilić.

Dodao je da će SC „Borik“ pojačati kapacitete s obzirom na to da im je na upravljanje danas donesenom odlukom povjerena novoizgrađena dvorana na Stračevici.

Najavio je da slijedi ljetna pauza i da će naredno zasjedanje Skupštine Grada biti u septembru.

Odbijena odluka o određivanju lokacija za javne skupove

Odluka o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, koja je predviđala mogućnost javnog okupljanja i na drugim javnim površinama, a ne samo na Trgu Krajine i u Parku „Mladen Stojanović“, što je sada slučaj – nije dobila podršku s obzirom na to da je 19 odbornika bilo uzdržano, a deset je glasalo za.

Ova odluka bila je predložena za prošlu sjednicu, ali nije prošla skupštinsku komisiju tako da nije ni razmtrana na toj sjednici. Ovaj put, prošla je skupštinsku komisiju i bila je na dnevnom redu današnje sjednice, ali nije dobila potreban broj glasova.

Namjera nove gradske administracije je bila da se ova Odluka uskladi sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, između ostalog, propisuje da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja, kao i da se za ostvarivanje ovog prava ne smiju postavljati nikakva ograničenja, osim onih koja su propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu u interesu nacionalne i javne bezbjednosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender