26. 09. 2022.
Banjalučko studentsko pozorište otvara 45. sezonu

Banjalučko studentsko pozorište otvara 45. sezonu

Banjalučko studentsko pozorište otvara 45. sezonu

Premijera komada „Nakon predstave”, autora Zorana Kostića, biće premijerno izvedena 15. jula u Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta sa početkom u 20:30 časova kada će svečano biti i otvorena 45. sezona pod simboličnim nazivom: „100 LICA“.

-Ovim premijernim izvođenjem  glumica Nadežda Kostić diplomira glumu u klasi vanrednog profesora Velimira Blanića na  Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i upravo zbog ove radosne činjenice sezonu će prigodnim govorom otvoriti rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin – saopštili su iz ovog pozorišta.

Prema riječima autora, komad „Nakon predstave“ govori o razodru između Sovjetskog saveza i Jugoslavije koji je nastao krajem četrdesetih godina prošlog vijeka.

Režiju komada potpisuje Jelena Trepetova Kostić, pozorišna i filmska glumica i profesor glume na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci koja u predstavi igra i lik Starije gospođe.

Glavnu ulogu u predstavi igra Nadežda Kostić koja je bila i član Studentskog pozrišta, a sada se vraća na scenu kao profesionalac. Kako je istakla, za nju je ovo veoma važan projekat.

-Prvenstveno, zato što je ovo priča koja se tiče i moje porodice i teme koja je krajnje neobrađivana, tako da je za mene kao mladu glumicu ovo bio jako ozbiljan i veliki izazov. Rad na predstavi je i simboličnan po tome što me je Studentsko pozorište ispratilo na akademiju kao amatera u septembru 2015. godine sa predstavom „Dvanaest zvjezdica“ i što me sada  2021. godine dočekuje kao profesionalca u komadu „Nakon predstave“ – navela je ona.

Od ostalih saradnika u predstavi su angažovani: vanredni profesor Dragana Purković Macan kao scenograf, Jelena Stojčić kao kostimograf, redovni profesor Renata Agostini kao autor scenskog pokreta, Jovanka Božović Milovanović kao autor scensog govora i Nataša Kecman kao lektor. Glasove likovima inspicijenta i portira u predstavi posuđuju: Radovan Glogovac, Miro Pavlić i Miroslav Sinkić.

-„Nakon predstave“ je 97. premijera u istoriji Studentskog pozorišta i unikatna je po tome što u njoj učestvuje po prvi put kompletna umjetnička porodica Kostić, koja je nezaobilazni dio književnosti i pozorišne istorije Republike Srpske – navedeno je u saopštenju.

 Autor plakata: Bojan Miletić, akademski slikar
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender