17. 01. 2022.
Dodik: Bošnjacima ne odgovara niko ko ne podržava unitarnu BiH

Dodik: Bošnjacima ne odgovara niko ko ne podržava unitarnu BiH

Dodik: Bošnjacima ne odgovara niko ko ne podržava unitarnu BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da histerija i teške riječi upućene ovih dana na račun predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je boravio u posjeti BiH, pokazuju da bošnjačko političko Sarajevo ne može da nađe zajednički jezik ni sa kim ko slijepo ne podržava njihove stavove o unitarnoj BiH.

Način i rječnik kojim se obraćaju predsjedniku susjedne države govori da Bošnjacima nije stalo ni do mira u kući, ni do mira u regionu, jer da jeste uvažili bi činjenicu da je Zoran Milanović predsjednik Republike Hrvatske, a da su u BiH jedan od tri konstitutivna naroda Hrvati – istakao je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da predsjednik Hrvatske nije uvrijedio nikoga u BiH ko želi da govori činjenicama, te da je iznosio stavove sa kojima neko može biti saglasan ili ne, ali niko nema pravo da o šefu jedne države, pri tom susjedne, koristi takve kvalifikacije.

– Nažalost, bošnjački političari istu netrpeljivost, da ne upotrijebim neku težu riječ, pokazuju i prema Srbiji, iako u BiH živi više od milion Srba, pa se postavlja pitanje o kom zajedničkom životu oni govore kada odu u inostranstvo, kada nisu u stanju da žive ni sa druga dva naroda u BiH, niti prva dva susjeda – rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, komentarišući izjave hrvatskog predsjednika tokom posjete BiH, ocijenio da one „pokazuju bahatost i nepoštovanje prema državi BiH“.

-Jedna neobična i nepotrebna bahatost i pokazivanje nedovoljnog respekta prema BiH, prema institucijama koje predstavljaju BiH, prema glavnom gradu BiH i prema bošnjačkom narodu koja može samo dalje nanositi štetu – rekao je sinoć Izetbegović.

Dodao je da, nažalost hrvatski predstavnici već godinama i decenijama nanose štetu BiH.

-U jednom momentu je izgledalo da će biti bolje, ali posljednjih godina ponovo stvari nisu dobre. Dakle, može se samo nastaviti nanositi šteta u odnosima BiH, interesima BiH, ugledu predsjednika Hrvatske – izjavio je Izetbegović.

Naveo je da je to „politika koja dugo traje i koja istrajava na tim nekim pokušajima dominacije i arogancije, koja nedovoljno poštuje BiH i koja nedovoljno poštuje Bošnjake u BiH nanijela najveću štetu hrvatskom korpusu u BiH“.

-Kada pogledate stanje tog naroda od prije 30-ak, zatim prije 10, 20 godina, uporno se degradira pozicija tog naroda kroz jedan odnos, meni neshvatljiv, od strane predstavnika Hrvatske – dodao je Izetbegović.

Milanović je juče završio trodnevnu posetu gradovima i opštinama sa većinskim hrvatskim stanovništvom i između ostalog rekao da vlasti BiH pokušavaju da Hrvate izguraju iz Doma naroda, da im se uskraćuju politička prava i poručio da Hrvati nisu manjina u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender