17. 01. 2022.
I pored stipendija malo ko hoće na zanate

I pored stipendija malo ko hoće na zanate

I pored stipendija malo ko hoće na zanate

U srednjim školama u Srpskoj u toku je drugi upisni rok. I pored mjesečnih stipendija Vlade RS od 100 maraka dok traje školska godina, svršeni osnovci nisu pokazali interes za deficitarna zanimanja, odnosno zanate.

Najviše slobodnih mjesta po srednjim školama u RS ostalo je u poljoprivrednim, ugostiteljskim, građevinskim i politehničkim školama.

Iako su kuvari, konobari, modelari obuće, pekari, bravari, zavarivači, zanimanja koja nedostaju tržištu, velikog interesa među budućim srednjoškolcima nema. Stotine slobodnih mjesta za ta zanimanja je ostalo u školama.

Sagovornici “Novosti” kažu da je razlog ignorisanja zanata na relaciji roditelji – poslodavci. Roditelji osnovaca tvrde da im djeca kad završe zanate postaju jeftina radna snaga koju poslodavci malo plaćaju.

Odlučili smo da je bolje da naša djeca upišu medicinu, ekonomiju, mašinstvo i eletrotehniku odnosno informatiku, kako bi se školovali za bolje plaćene poslove – kažu roditelji.

S druge strane, poslodavci kažu da nije tačno da su zanati slabo plaćeni u RS i navode podatak da zidari, bravari, moleri, električari zarađuju duplo veće plate nego kancelarijski radnici.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da roditelji često biraju školu za djecu, a posljedica toga je da mnoga od te djece kasnije neće naći posao u svom zanimanju.

– Evidentno je da zanimanja kancelarijskog tipa imamo previše, dok nam zanata uvek fali – kaže Trivić.

On ističe da optužbe roditelja da su male plate kod zanata ne stoji, jer dobre zanatlije zarađuju i duplo više od raznih kancelarijskih poslova.

Roditelji odgajaju djecu da ne rade ništa. Ne možemo baš svi u kancelariji da radimo. Država i poslodavci su uradili sve da oživimo zanate – kaže Trivić.

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kaže da je prosvetni sektor napravio sve zajedno sa poslodavcima da unaprijedi školovanje za zanate i deficitarna zanimanja.

Sad je na poslodavcima da platama zadrže ovaj kadar u RS – kaže Damjanović.

Iz Ministarstva prosvete RS kažu da je najveće interesovanje učenika i ove godine bilo za zanimanja u strukama zdravstvo, mašinstvo i obrada metala… Primjetan je pad interesovanja za opšte obrazovanje (gimnazija).

ZANIMANJA

Prijedlogom liste deficitarnih zanimanja u RS obuhvaćena su 23 zanimanja, 33 škole i 22 jedinice lokalne samouprave, a za 756 učenika prvih razreda biće obezbijeđene stipendije u iznosu od 100 KM na mjesečnom nivou i besplatan prevoz.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender