17. 01. 2022.
Na pomolu ekološka katastrofa u Prnjavoru: Uginulo više od 5 tona ribe (FOTO)

Na pomolu ekološka katastrofa u Prnjavoru: Uginulo više od 5 tona ribe (FOTO)

Na pomolu ekološka katastrofa u Prnjavoru: Uginulo više od 5 tona ribe (FOTO)

Užasna katastrofa, tačnije sračunata nebriga i lopovluk, pogodili su i čupaju dušu na daleko poznatom prnjavorskom Ribnjaku, više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i stotine tona ribe na izdisaju.

Protekle su čak dvije godine otkako riba nije nahranjena! Bez hraniteljske ruke sama se snalazi u sve plićim bazenima, bez dotoka tekuće vode, koja ionako ubrzano isparava pod sve jačom žegom.

Reporter „Novosti“ se uvjerio u apokaliptično stanje na 850 hektara površine Ribnjaku, uz magistralni put Prnjavor-Derventa, istovremeno, postalo pravo carstvo za zmije, ptice grabljivice, šakale i, pogotovo, za ribokradice.

Najstravičnija je situacija u bazenu deset, iz kojeg su beskurpulozni lopovi ispustili ogromne količine vode, radi lakše krađe.

Uz jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje posljednje trenutke, većim dijelom bazen je zatravio, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad se sve više širi i nepodnošljivo napada. I drugim životinjama i ljudima prijeti zaraza.

Sramota i pregolema tuga je da smo organizovano i čestito poslednji put ribu nahranili još 2019. godine-svjedoči, za „Novosti“, Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest poslednjih radnika poslatih na biro za nezaposlene.

Oni u smjenama, sa mjesecima neisplaćenim platama, obilaze ostatke nekadašnjeg ne samo krajiškog giganta u proizvodnji ribe.

– Cijenimo da je više od pet tona šarana, smuđa, tostolobika i druge ribe, već uginulo. Taj broj neprestano raste, pošto se nastavlja višegodišnja nebriga na koju odavno bez odjeka upozoravamo. Ribokradice sve više otvaraju takozvane šibere i ispuštaju vodu iz bazena radi lakše krađe. Već odavno nema navodnjavanja ribnjaka tekućom vodom iz Ukrine, već ionako začepljenim kanalima i cijevima. Posebno je zabrinjavajuće da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zarazne bolesti među životinjama-upozorava Kitić.

Nakon lokalne inspekcije koja je konstatovala pomor ribe, u Prnjavoru očekuju i dolazak republičkih inspektora, ali i istražioca kako bi se stavila tačka ali i rasvijetlila ova besramna katastrofa, u kojoj se, uz sudske zavrzlame, pouzdano ne zna koji je tačno važeći od troje stečajnih upravnika.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender