27. 01. 2022.
Suša ove godine “obrala” voće, prinosi  manji za oko 70%

Suša ove godine “obrala” voće, prinosi manji za oko 70%

Suša ove godine “obrala” voće, prinosi manji za oko 70%

Ovogodišnji prinosi voća širom Republike Srpske biće manji za oko 70 odsto. Ono voća što nije uništio mraz u aprilu uništila je aktuelna suša.

Najveću štetu zbog visokih temperatura pretrpele su kruške, šljive, breskve, trešnje i jabuke, kaže za “Novosti” Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

– Šljiva, breskva i kruška će pretrpeti štetu u rasponu od 70 do 100 odsto. Jabuka nešto manju, ali definitivno će biti prepolovljen rod. Imamo dijelova Srpske gdje uopšte neće biti pomenutog voća za prodaju građanima poput Krajine. Možda nešto od voća ode za industiriju i to je sve – kaže Dojčinović.

Prema njegovim riječima, suša koja vlada u Srpskoj je jedna od najtežih u posljednjih 10 godina.

Iako mnogi voćari u RS imaju sisteme navodnjavanja, temperatura je toliko jaka da voću nije bilo spasa. Visoke temperature su skoro spalile svo voće. To je već vidljivo na plodovima jabuka – kaže je Dojčinović.

On navodi da će voćari biti srećni i ako im stabla voća prežive ovako velike vrućine.

Kako kaže, nešto bolja situacije je kod povrća i ljudi koji se bave povrtlarstvom bolje će proći od voćara.

– Povrće prolazi dosta dobro ovu sušu jer pomažu plastenici. Za povrće je potrebno i manje vode za navodnjavanje, a i plastenici štite od jakog sunca tako da će ove sezone povrća biti – smatra Dojčinović.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske, kaže da je prema stanju na terenu došlo vreme da se proglasi vremenska nepogoda.

– O tome treba uveliko razmišljati jer ovaj sušni period traje već skoro četiri sedmice.

Visoke temperature su još opasnije nego sam nedostatak vlage, a naročito u ovim fazama kad su biljke u cvjetanju i formiranju mahune kada je riječ o soji, odnosno u fazi cvjetanja i oprašivanja je riječ priča o kukuruzu – kazao je Marinković.

Dodaje da ono što se vidi na terenu govori da će ove godine biti podbačaj u prinosima.

Darko Milošević, voćar iz majevičkog kraja, ističe da definitivno suša uzima danak i da se to pogotovo vidi po prinosu šljive,po kojoj je ovaj kraj poznat.

– Zbog visokih temperatura plod šljive je dosta manji, a to će značiti i znatno manje kilograma. Da je bilo kiše u ovom periodu, imali bismo veći plod. Ovako bićemo sretni ako bude oko 40 odsto roda – ističe Milošević za Novosti.

KUKURUZ UNIŠTEN

DRAGOJE Dojčinović kaže da informacije sa terena govore i da je rod kukuruza usljed velikih temperatura pretrpio veliku štetu.

Ukoliko u neko skorije vrijeme ne padnu veće količine kiše na području gde se uzgaja kukuruz, on je svoje nažalost završio za ovu godinu. Isto znači za soju i suncokret – kaže Dojčinović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender