26. 01. 2022.
U Kataloniji od vikenda policijski čas

U Kataloniji od vikenda policijski čas

U Kataloniji od vikenda policijski čas

Vlasti regiona Katalonija, gdje je najviša stopa zaraženosti virusom korona u Španiji, saopštile su da će uvesti policijski čas u 150 gradova i naselja zbog rasta broja oboljelih, posebno među mladima.

Policijski čas koji treba da odobri sud bio bi od 1.00 časova do 6.00 časova i svakodnevan u oblastima sa više od 5.000 stanovnika i visokom stopom zaraženosti, uključujući i turističke destinacije Barselonu, Sitkes, Salu i Lore de Mar.

– Situacija je veoma delikatna i moramo da preduzmemo neophodne mjere kako bi pokušali da smanjimo pritisak na sistem zdravstvene zaštite – rekao je predsjednik katalonske administracije Pere Aragones.

On je istakao da će policijski čas na snagu stupiti tokom vikenda.

U Španiji, koja je početkom maja ukinula policijski čas, u protekla 24 časa zaraženo je 26.390 osoba.

Regionalnim vlastima koje su odgovorne za reagovanje protiv kovida 19 neophodno je odobrenje suda ili dekret Vlade za uvođenje strožih mjera poput blokada, zabrana putovanja i policijskog časa.

Viši sud Katalonije odobrio je danas nove restriktivne mjere koje je regionalna administracija najavila ranije, uključujući ograničenje socijalnih okupljanja na 10 osoba.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender