28. 01. 2022.
Ustavni sud osporio dio Uredbe: Vlada RS nije nadležna da dijeli novac za štetu

Ustavni sud osporio dio Uredbe: Vlada RS nije nadležna da dijeli novac za štetu

Ustavni sud osporio dio Uredbe: Vlada RS nije nadležna da dijeli novac za štetu

Vlada Republike Srpske nema pravo da na prijedlog Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske propisuje uslove, način, korisnike, postupak, oblik i obim korištenja sredstava za sanaciju štete.

Ovo je zaključio Ustavni sud Republike Srpske, koji je razmatrao inicijativu za ocjenu ustavnosti člana Uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

“Ovlaštenje dato Vladi da reguliše navedene odnose po svojoj suštini izlazi izvan okvira ustavne nadležnosti i izvršne vlasti i predstavlja ovlaštenje za njihovo samostalno uređivanje”, saopštili su iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Po ocjeni Ustavnog suda, ovom uredbom je povrijeđeno ustavno načelo podjele vlasti, jer su ovlaštenja prenesena na Vladu Republike Srpske, koja za to nije nadležna.

Inače, inicijativu za ocjenu ustavnosti dijela Uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske podnio je banjalučki sudija Milan Blagojević, koji kaže da se samo zakonom, a ne uredbom Vlade, mogu propisivati subjektivna prava i postupak njihovog ostvarivanja.

Blagojević je, pored ocjene ustavnosti člana uredbe za koju je Ustavni sud Republike Srpske rekao da nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske, tražio i ocjenu ustavnosti donošenja same uredbe, jer kako smatra, predsjednik Republike Srpske nije imao pravo prema Ustavu RS da donosi Uredbe sa zakonskom snagom.

“Ustavni sud je prije nekoliko dana u predmetu broj U-29/20 najprije na neustavan način odlučio da za vrijeme pandemije virusa korona predsjednik Republike navodno može donositi uredbe sa zakonskom snagom. Takva odluka Ustavnog suda je neustavna, jer to pravo, prema Ustavu RS, predsjednik Republike ima samo ako su vanredno stanje proglasile institucije BiH, što nije bio slučaj, i o čemu nema ni riječi u navedenoj odluci Ustavnog suda”, rekao je Blagojević za “Nezavisne novine”.

On navodi da je tom svojom odlukom Ustavni sud RS pripremio teren da legitimiše neustavne uredbe sa zakonskom snagom.

“Današnja odluka je kozmetičke prirode, jer je jasno da se samo zakonom, a ne uredbom Vlade, mogu propisivati subjektivna prava i postupak njihovog ostvarivanja, ali je od toga važnije da predsjednica Republike nije imala ustavno pravo da uopšte donese ovu uredbu i to njeno očigledno kršenje Ustava nije htio da kasira Ustavni sud, iako je to njegova ustavna zadaća”, naglasio je Blagojević.

Osim neustavnosti dijela Uredbe za zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske koja je donesena zbog sanacija štete nastale zbog pandemija virusa korona, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da i Posebni kolektivni ugovor o izmjenama i dopuni Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o radu.

“Sukus (srž) razloga za ovakvu odluku svodi se na činjenicu da su ugovorne strane osporeni normativni akt zaključile mimo načina i postupka koji je određen Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske, odnosno relevantnom odredbom Zakona o radu, zbog čega isti akt nije u saglasnosti sa ustavnim načelom zakonitosti”, navedeno je u saopštenju iz Ustavnog sud Republike Srpske.

Takođe, Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je i da Odluka o naknadi troškova prevoza kod dolaska na posao i povratka s posla za zaposlene u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva.

(nezavisne.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender