18. 01. 2022.
Modriča: Voda se povukla, građani u strahu od novih poplava

Modriča: Voda se povukla, građani u strahu od novih poplava

Modriča: Voda se povukla, građani u strahu od novih poplava

Najavljivana promjena vremena i obilna kiša stigli su u Republiku Srpsku, a time i prvi problemi.

Oko 18.00 časova Modriču su zahvatili pljuskovi praćeni snažnom grmljavinom. Ogromna količina vode koja je pala na uže gradsko jezgro izazvala je poplave u glavnim ulicama.

Zbog toga je večeras zasjedao i Opštinski krizni štab, koji je naložio sve mjere zaštite od eventualnih padavina narednih dana.

Prema procjenama, za dva časa palo je preko 50 litara vode na kvadratnom metru. Јaka kiša, praćena grmljavinom, izazvala je poplavu na gradskim ulicama. Pored ulica, poplavljene su graže, podrumske prostorije i jedna dio poslovnih objekata. Građani su u nevjerici, a mnogi smatraju da je večeras bilo gore nego 2014. godine.

Najugrožnije ulice u gradu bile su Svetosavska, Јovana Dučića, Solunskih dobrovoljaca, Cara Lazara, te gradska pijaca.

Opštinski krizni štab je naložio subjektima zaštite preduzimanje svih mjera kako bi se ublažile posljedice nevremena.

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović rekao je na sjednici Štaba da se voda povukla iz centra Modriče, te da je i dalje teška situacija u naselju Srpska varoš.

Na sjednici je rečeno da nakon obilnih padavina, koje su popodne zahvatile Modriču, kanalizaciona mreža nije mogla da primi sve količine vode, zbog čega su bile poplavljene ulice u centru grada i naselje Srpska varoš.

– Angažovane su raspoložove jedinice Civilne zaštite, od kojih je vatrogasna jedinica upotrijebila dvije vodene pumpe, koliko je angažovalo i preduzeće Vodovod i kanalizacija. Za sada nije bilo ozbiljnijih posljedica po stanovništvo, a materijalna šteta biće poznata sutra – istakao je Radulović, koji je i komandant Opštinskog štaba.

S obzirom na to da je kiša, uz mogućnost nevremena, prognozirana i u naredna tri dana, građani strahuju od novih poplava.

Vodostaj rijeke Bosne je, i pored velikih padavina, u ovom trenutku 50 centimetara ispod kote odbrane od poplava.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender