28. 01. 2022.
Na početku su je ismijavali: Ova žena je patentirala brisače

Na početku su je ismijavali: Ova žena je patentirala brisače

Na početku su je ismijavali: Ova žena je patentirala brisače

Automobili su možda muška stvar, ali jedna žena, Meri Anderson, 1903. godine, patentirala je mehaničke brisače za vjetrobranska stakla.

U početku je pronalazak Meri Anderson nailazio na oštre kritike, čak i podsmijeh. Mnogi su smatrali da brisači za vjetrobranska stakla, odvlače pažnju vozaču tokom vožnje. Uobičajeni način čišćenja vjetrobranskog stakla tokom putovanja, početkom 20. vijeka, podrazumijevao je zaustavljanje vozila i ručno brisanje.

Njeno otkriće dogodilo se tokom puta u Njujork, kada je primijetila da vozači, tokom kiše, moraju da otvore prozor kola kako bi vidjeli put ispred sebe.

Tada je napravila brisače kojima se upravljalo iz samog vozila. Mehanizam, koji se sastojao od ručice, poluge i obložene gume, od 1916. godine, bio je standardan dio opreme u Sjedinjim državama, a po isteku prava, 1920. godine, njen pronalazak doživio je primjenu u automobilskoj industriji u čitavom svijetu.

Od svog patenta, tokom svog života, Meri Anderson nije imala mnogo. Pokušaji da unovči pravo za proizvodnju brisača, uglavnom su bili bezuspješni. Jedini prihod koji je ostvarivala od svog patenta, bila je jednokratna provizija za ustupanja prava proizvodnje na određeni period, ali uslovi su bili veoma nepovoljni po nju, piše Super žena.

Danas svi automobili u sebi imaju ugrađen pronalazak Meri Anderson.

Inače, kao svestrana, pragmatična i vrlo sposobna, Meri Anderson, uspješno se bavila građevinom, uzgojem stoke i vinove loze.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender