17. 01. 2022.
Počela akcija suzbijanja ambrozije u Banjaluci

Počela akcija suzbijanja ambrozije u Banjaluci

Počela akcija suzbijanja ambrozije u Banjaluci

Košenje ambrozije počelo je danas na javnim površinama na Banjalučkom polju, kako bi se ova korovska biljka uklonila prije njenog cvjetanja.

Kako su potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, kao i ranijih godina, od polovine jula počinje akcija suzbijanja ambrozije na javnim površinama na kojima je zabilježena ambrozija.

Planirano je da se naredne sedmice košenje nastavi u ulicama Poljskog partizanskog bataljona, Vrbaski put, Mlađe Ćusića, te u naseljima na mjestima prekopa gdje se pojavljuje ova najalergenija biljka.

Ističu da su veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine, pogotovo nakon žetve.

Zato su, ovom prilikom, pozvali sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

„Polenski semafor“

Koncentracije alergenih vrsta polena u vazduhu na području gradu mogu se pratiti i ove godine putem tzv. „polenskog semafora“ na sajtu Grada.

Za ovaj posao izabran je Poljoprivredni institut Republike Srpske, koji će sve do kraja vegetacione sezone dostavaljati podatke o koncentracijama polena koje će, uz prognoze za tekuću sedmicu, biti redovno objavljivane na sajtu Grada.

Prema trenutnim podacima sa ovog semafora, zabilježene  su koncentracije polena trave i koprive koje kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije. Za lipu, bor i bokvicu  je „zeleni kružić“ što znači da su koncentracije polena takve da kod izuzetno osjetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender