19. 01. 2022.
Nepogode širom Srbije: Tukao led, pokrenuta klizišta

Nepogode širom Srbije: Tukao led, pokrenuta klizišta

Nepogode širom Srbije: Tukao led, pokrenuta klizišta

RHMZ tokom celog dana upozorava na pljuskove i nepogode u različitim krajevima Srbije, a neki delovi zemlje već su pogođeni nepogodama, javlja B92.

Naime, snažno nevreme pogodilo je Blace, Kruševac i Ivanjicu.

RHMZ je ranije tokom dana upozoravao na pojavu jakih pljuskova sa velikom količinom padavina, grmljavinom, gradom i olujnim vetrom.

Snažno nevreme pogodilo je danas opštine Blace, Kruševac i Ivanjicu.

Jako nevreme praćeno gradom pogodilo je oko 17 sati opštinu Blace.

Grad velicine lešnika padao je petnaestak minuta i naneo veliku štetu poljoprivrednim kulturama, preneo je RTS. Najteže je u selima Kaševar i Trbunje, gde je stradao skoro celokupan rod šljiva.

Olujno nevreme koje je u popodnevnim časovima zahvatilo područje opštine Ivanjica, na području Golije pokrenulo je klizišta, a neprohodni su putevi u pravcu sela Bratljevo, Gledica, Vučak. Nevreme praćeno jakim pljuskovima pogodilo je i Kruševac.

Sitan grad padao je u Vučaku i nekoliko okolnih sela.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za jugoistočnu Srbiju na vremenske nepogode.

Na području Topličkog, Rasinskog i Nišavskog okruga očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom uz veliku količinu padavina za kratko vreme, pojavu grada i olujnog vetra.

Šabac paralisan

Jako nevreme danas je pogodilo Šabac a pljusak je bio praćen gradom.

Ulice su pune vode, a grad je potpuno paralisan.

Nova količina padavina posle jučerašnjeg nevremena dodatno otežava oticanje vode koje se u pojedinim delovima grada zadržava na kolovozima.

Jako nevreme protutnjalo Ivanjicom: Neprohodno pet lokalnih putnih pravaca

Jaka kiša koja je u popodnevnim satima zahvatila područje ivanjičke opštine oštetila je putnu infastrfukturu a pet putnih pravaca potpuno je neprohodno. Najkritičnija situacija je u u selima Međurečje, Vučak, Bratljevo i Gleđica. „Voda je oštetile puteve, pa prilaz do donaćinstava u ovom trenutku nije moguć. Ekipe su na terenu i pokušavaju da koliko su u mogućnosti saniraju nastalu štetu“, izjavio je za RINU Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

U pojedinim selima kiša je bila praćena jakim intenzivnim gradom, pa je pričinjena i šteta u voćnjacima i baštama. „Opet su najviše stradale maline čija berba i dalje uveliko traje. Kad se sve sabere mi smo obrali samop trećinu roda, jer su ostalo odnele suša i grad“, kaže malinar iz Ivanjice. Usled vremenskih nepogoda došlo je do havarije i na gradskom području opštine Ivanjica. Zbog obilnih padavina došlo je do preopterećenja kanalizacionog sistema i poplavljena je ulica Druge proleterske u Ivanjici.

Ni najstariji meštani ivanjičkih sela Vučak i Gleđice ne pamte nevreme kao što je danas pogodilo njihova domaćinstva.

Obilne podavine pokrenule su klizište na dva mesta, a lokalni putevi su potpuno uništeni.

“Uz jaku kišu padao je i grad skoro veličine jajeta, ali čudnog oblika. To su bukvalno bile male ledenice sa neba. Šteta u malinjacima je velika, a ono što smo do sada nabrali ne možemo da odvezemo do kupaca jer nam je oštećen put, pa se plašimo da i to ne propadne. Putevi su potpuno uništeni, pokušavamo sami da očistimo koliko možemo da bi osposobili bar da može proći putničko vozilo”, izjavio je za RINU Blagomir Luković iz sela Gleđica.

Malinjaci, kao i prilazni putevi desetkovani su i u selu Vučak. Poplavljeni su prilazi do pojedinih kuća.

“Bujica je iznela zemlju i granje na put pa se ne može nigde. Mašine su trenutno na terenu, pa se nadamo da tokom noći neće biti novih padavina i da će situacija normalizovati, da će put biti pročišćen. Nevreme se dogodio u popodnevnim satima, kao da se nebo otvorilo, izuzetno jak pljusak praćen gradom”, kaže Rade Milovančević iz sela Vučak.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender