28. 01. 2022.
Todorović: Vakcinacija bez prijave u Banjaluci od 22. jula

Todorović: Vakcinacija bez prijave u Banjaluci od 22. jula

Todorović: Vakcinacija bez prijave u Banjaluci od 22. jula

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da postoji interesovanje Banjalučana za vakcinaciju protiv virusa korona, da ih je do sada vakcinisano 16.000, a da će ih danas oko 800 primiti vakcinu na Banjalučkom velesajmu, u okviru prve radne subote.

Todorovićeva, koja je posjetila vakcinalni punkt na Banjalučkom velesajmu na kojem je angažovano 13 timova, rekla je da je oko 10.000 građana do sada dobilo jednu dozu vakcine protiv virusa korona.

Ona je novinarima rekla da će u narednih nekoliko dana biti završeno vakcinisanje građana koji izvjesno vrijeme čekaju na imunizaciju, nakon čega će, kako je Republički štab za vanredne situacije i naredio, gotovo svakodnevno biti organizovani dani otvorenih vrata.

Todorovićeva je naglasila da će u danima otvorenih vrata, osim vakcine “astra zeneka” biti i druge koje su na raspolaganju Domu zdravlja – “sinofarm”, “sputnjik ve”.

Prema njenim riječima, narednih sedam dana očekuju se veče količine vakcina “fajzer”.

Ona je naglasila da će prijave za vakcinisanje putem timova porodične medicine i putem SMS servisa biti obustavljene, s obzirom na to da će, najvjerovatnije, od srijede, 21. jula, a sigurno od četvrtka, 22. jula, biti otvorena vrata za sve građane i neće biti potrebe da se prijavljuju i čekaju da budu pozvani.

“Naš protok u toku jednog radnog časa je oko 150 građana. Potrudićemo se da povećamo broj timova koji vakcinišu, kao i protok u toku jednog časa. Maksimalan protok vakcinalnog punkta je 2.000 građana”, rekla je Todorovićeva.

Todorovićeva je ukazala da je ovo prva radna subota od početka vakcinacije.

“Postupili smo po zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije i organizovali rad vakcinalnog punkta u dvije smjene, kao i rad subotom”, rekla je Todorovićeva i dodala da će vakcinalni punkt subotom raditi do 15.00 časova, dok će radnim danima biti otvoren do 19.00 časova.

Ona je naglasila da je na raspolaganju dovoljno vakcina, a da se naredne sedmice očekuje još veća isporuka.

Todorovićeva je rekla da je porodičnim ljekarima u Domu zdravlja prijavljeno oko 500 građana koji su se vakcinisali van Republike Srpske, a koji imaju mjesto prebivališta u Banjaluci, da su dostavili potvrde o imunizaciji protiv virusa korona.

Ona je rekla da je u Domu zdravlja vakcinisano 15 odsto punoljetnih građana koji su u evidenciji te zdravstvene ustanove.

Todorovićeva je navela da je resorno ministarstvo obavijestilo Dom zdravlja da je stigla druga doza vakcine “sputnjik ve”, te da se očekuje da će Ministarstvo, odnosno Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u narednoj sedmici dobiti potvrdu i od Agencije za lijekove da se ta vakcina može davati.

Ona je poručila građanima da će biti pozvani na revakcinaciju u zakazano vrijeme.

“Ukoliko su negdje otputovali i nalaze se bilo gdje van Srpske građani nemaju potrebe da budu zabrinuti – njihova doza vakcine će ih čekati”, istakla je Todorovićeva.

Todorovićeva je naglasila da je vakcina trenutno jedini mogući i najispravniji put borbe protiv virusa korona, dodavši da se druge zemlje već uveliko bore i sa novim sojevima tog virusa i da je smrtnost u nekim zemljama i procenat obolijevanja mnogo veći.

“Imamo prostor za nekih mjesec do mjesec i po dana da vakcinišemo što veći broj građana jer smatramo da se u tom periodu ne bi trebalo dogoditi ništa značajno u širenju virusa”, rekla je Todorovićeva i dodala da Dom zdravlja prati epidemiološku situaciju, na osnovu koje će organizovati sve svoje radne procese, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender