26. 01. 2022.
Moguće otkazivanje Olimpijskih igara u posljednji čas

Moguće otkazivanje Olimpijskih igara u posljednji čas

Moguće otkazivanje Olimpijskih igara u posljednji čas

Olimpijske igre u Tokiju možda budu otkazane u posljednji čas.

Prošle godine su, zbog pandemijskih razloga, Igre odložene za 2021, a sada, tri dana pred planirani početak moguće je i da budu otkazane.

Tako bar može da se zaključi iz javnog nastupa šefa organizacionog komiteta u Tokiju, Tošira Muta.

Naime, na konferenciji za štampu pred početak Igara koje počinju u petak, on je upitan vrlo precizno “da li bi takmičenja mogla u posljednji čas da budu otkazana zbog porasta zaraženih sportista i članova olimpijskih delegacija?”.

Jer je u posljednja 24 sata otkriveno još deset slučajeva inficiranja, pa je broj onih u olimpijskom selu koji su pozitivni na SARS-CoV-2 tip korona virus porastao na 68.

Muto je odgovorio:

– Mi ne možemo da sa sigurnošću predvidimo kako će te brojke inficiranih biti u danima pred nama. Zato ćemo razgovore na tu temu voditi ako dođe do skoka zaraženih. Dogovorili smo se da, u zavisnosti od širenja korona virusa među učesnicima Igara, održimo petočlani sastanak. Kako sada stvari stoje, broj inficiranih može i da pada i da raste, pa ćemo o tome detaljno razgovarati kada dođe do nove promjene situacije – istakao je šef organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju, odbivši da odbaci mogućnost otkazivanja planiranog spektakla u posljednjem trenutku.

U samom Tokiju broj inficiranih je već neko vrijeme u porastu, pa je donijeta odluka da se sva olimpijska nadmetanja na ovogodišnjim Igrama održe bez prisustva publike, kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije.

Britanski Skaj ističe da je Muto, kao “bivši finansijski birokrata sa tijesnim vezama sa japanskom vladajućom strankom, poznat kao čovjek koji vrlo pažljivo bira riječi”, ali dodaje i da su “organizatori suočeni sa nezadovoljstvom domaće javnosti zbog korona virus-restrikcija i zabrinutosti što postoji mogućnost naglog skoka inficiranih zbog brojnih gostiju iz inostranstva”.

Podsjetimo, u petak će, bar je takav plan, biti održana svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, ali će već u srijedu početi uvodna nadmetanja, u fudbalu i softbolu, javlja srpskainfo.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender