28. 01. 2022.
PU Banjaluka: Iz saobraćaja isključena 333 vozača zbog alkoholisanosti

PU Banjaluka: Iz saobraćaja isključena 333 vozača zbog alkoholisanosti

PU Banjaluka: Iz saobraćaja isključena 333 vozača zbog alkoholisanosti

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka na putevima koji su u nadležnosti PU Banjaluka realizovali su republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, po principu nulte toleranicije, i tom prilikom je izdato 1375 prekršajnih naloga, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Akcija je realizovana u sklopu preventivno – represivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Vozi oprezno, putuj bezbjedno” sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Policijski službenici su kontrolisali 7.268 učesnika u saobraćaju i tom prilikom je izvršeno alkotestiranje 6.393 vozača.

Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisana su 333 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Od ukupno sankcionisanih 333 vozača sankcionisano je 177 vozača zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 105 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 29 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, kao i šest vozača koji su odbili da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisanoje šest “mladih vozača”, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva, navodi se u saopštenju.

Takođe, 243 učesnika u saobraćaju su sankcionisana zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, dok su 24 vozača sankcionisana zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja sigurnosne sjedalice.

Kontrolom je kod 18 vozača utvrđeno da upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita, dok ih je 14 sankcionisano zbog vožnje neregistrovanog vozila, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Sankcionisano je 12 vozača zbog nepravilne upotrebe mobilnog telefona prilikom vožnje i 159 vozača zbog upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

U sklopu akcije, od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, oduzeta su četiri vozila. Za navedene je utvrđen i dug u registru novčanih kazni, navodi se u saopštenju.

Iz PU Banjaluka apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, a u cilju zaštite svog života i života drugih učesnika u saobraćaju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender