26. 01. 2022.
Rusija zatražila glasanje o ukidanju OHR-a

Rusija zatražila glasanje o ukidanju OHR-a

Rusija zatražila glasanje o ukidanju OHR-a

Rusija je od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da se održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH do 31. jula naredne godine, potvrđeno je za RTRS iz ruske ambasade u BiH.


Ponovili su da je stav Rusije po pitanju imenovanja visokog predstavnika izričito iznesen i da će Rezolucija koju su Rusija i Kina predstavile Generalnoj skupštini UN, još jednom naglasiti taj stav.

Jedan od neimenovanih diplomata rekao je jutros agenciji Frans pres da je zahtjev Rusije da se glasanje održi u četvrtak i da to treba da potvrdi Francuska, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti UN.

U nacrtu rezolucije navedeno je da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH, prenosi RTRS.

U nacrtu je podržano imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender