24. 01. 2022.
Upotrebna dozvola na probni rad za most u Srpskim toplicama zbog rampe za invalide

Upotrebna dozvola na probni rad za most u Srpskim toplicama zbog rampe za invalide

Upotrebna dozvola na probni rad za most u Srpskim toplicama zbog rampe za invalide

Most u Srpskim toplicama dobio je upotrebnu dozvolu na probni rad u trajanju od jednu godinu jer su investitori, projektant i revident objekta propustili da obezbijede nesmetan pristup osobama s invaliditetom, rekli su za “Nezavisne” u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Prema njihovim riječima, oni su propustili da obezbijede ovo u fazi projektovanja i građenja kako bi objekat, koji je u javnoj upotrebi, bio izveden na način da se omogući nesmetan pristup osobama s invaliditetom kako Zakon o uređenju prostora i građenju RS obavezuje.

“Od strane nadležnih organa grada, kao investitora mosta preko rijeke Vrbas u Srpskim toplicama sa rekonstrukcijom pristupnih saobraćajnica, dostavljeno je detaljno obrazloženje o tehničkim razlozima zbog kojih most nema izgrađene prelazne rampe radi olakšanog pristupa licima sa umanjenim tjelesnim sposobnostima. Cijeneći da nije u redu da objekat koji je izgrađen i čija je vrijednost nekoliko miliona maraka, a koji je predstavljen kao jedan od važnijih za grad, bude van upotrebe, dali smo upotrebnu dozvolu na probni rad u trajanju od jednu godinu”, naveli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da je do dobijanja trajne upotrebne dozvole investitor objekta dužan otkloniti sve nedostatke koji su uočeni tokom tehničkog pregleda ovog objekta, te nedostatke koji se uoče tokom probnog rada, a što će biti potvrđeno dodatnim tehničkim pregledom.

Kako su za “Nezavisne” rekli ranije u preduzeću “Kozaraputevi”, koje je jedan od izvođača radova na ovom mostu, projektom nije bila predviđena rampa za kretanje osoba s invaliditetom.

“Na sastanku sa predstavnicima investitora, projektanta, nadzora i izvođača radova razmatralo se ovo pitanje i donesen je zaključak da iz bezbjednosnih razloga rampa za lica s invaliditetom ne treba da bude izvedena na mostu”, naveli su u preduzeću.

Dodali su da je most prvenstveno drumskog karaktera, izvan grada sa spojem na magistralni put, te ima veliki saobraćajni obim sa naglaskom na teretni saobraćaj.

“Pješačke staze se pružaju uz potporne zidove, gdje je na desnoj obali dužina pješačke staze cca 20 m, a na lijevoj do ‘Starog mlina’ te nije planiran nastavak šetališta. Rampa je izvedena kod OŠ ‘Branislav Nušić’, gdje je urađena i rekonstrukcija trotoara do starog mosta koji je predviđen da bude pješački”, naglasili su u “Kozaraputevima”.

Podsjećamo, novoizgrađeni most u Srpskim toplicama, koji je prije nekoliko dana pušten u funkciju, izazvao je salve kritika jer na pješačkim prelazima nisu urađene rampe i predstavljaju barijere za osobe s invaliditetom, ali i roditelje koji prevoze djecu u kolicima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender