18. 01. 2022.
Na ovom ostrvu žive samo četiri stanovnika

Na ovom ostrvu žive samo četiri stanovnika

Na ovom ostrvu žive samo četiri stanovnika

Ni mnogi Njemci ne znaju šta to maleno imaju u svojoj zemlji u čiju veličinu i moć vjeruju od davnina. Riječ je o njihovom najmanjem naseljenom ostrvu. Zove se Vilhelmštajn, nalazi se na velikom jezeru Štajnhuder i ima samo četiri stalna stanovnika. Ipak je i po nekim drugim obilježjima zaslužilo da se spominje na stranicama novina i turističkih prospekata.

Engleska štampa cinično je opisala ovu minijaturu od ostrva, koje se prostire na samo 12,5 hiljada metara kvadratnih, kao navodnu “kopiju Maldiva” na kojoj se čak može provesti i godišnji odmor gotovo kao na svjetski poznatom arhipelagu na dalekom okeanu.

A možda je i stvarno tako.

Do ostrva se stiže kolektivno brodićima ili u iznajmljenim jedrilicama, a plovidba u oba pravca traje ukupno oko sat vremena. Sve jedrilice i brodići pristaju u luci, a dnevni gosti se pred kraj dana polako vraćaju brodićima u hotel na obali jezera. Najljepši dio dana na ovom placu od ostrva je u vrijeme zalaska sunca. Idilično ostrvce ostaje pusto i četiri stanovnika tada imaju vremena da sjednu i opušteno sami popiju pivo bez turista i gužve.

Priča o ovom mjestu je zanimljiva. Vilhemštajn je danas rezervisan za kulturu, vjenčanja, poneko noćenje i, prije svega, za izlete.

Ostrvce je vještačko, građeno kamenim blokovima položenim na dno jezera Štajnhuder. To je djelo grofa Vilhelma Šaumburga – Lipea koji je živio u 18. vijeku (1724-1777). On je podigao tamo i tvrđavu kao posljednju odstupnicu ako bude napadnut i protjeran u bjekstvo. To se desilo samo jednom i tada je tvrđava odradila posao, a ostrvce nije bilo osvojeno. Sa 250 vojnika, on se odbranio od naleta vojske Hesena, a tadašnje prostorije za smještaj vojske po okolnim zgradama danas služe za prihvat turista koji bi da zanoće na ostrvu.

U tamošnjoj tvrđavi je u 19. vijeku u podrumu bio zatvor, a jedno vrijeme i poznata vojna škola. Danas ta zgrada služi kao muzej i u njoj su izložene lične stvari i slike grofa Vilhelma, ali i poznatog pruskog generala Gerharda fon Šarnhorsta koji je ovdje učio. Posjetioci mogu da vide i materijale iz vremena vojne škole.

Grofov poklon

Aktuelni izdanak plemićke porodice Šaumburg – Lipe, princ Aleksander, riješio je jednog dana da naslijeđeno ostrvo pokloni narodu i prepisao ga tamošnjim turističkim poslenicima. Oni su sve dotjerali pod konac i posao cvjeta, a princ često svraća s prijateljima kojima priča za stolom kako je kao klinac zimi preko zaleđenog jezera rado prelazio na klizaljkama sa obale do ostrva.

Nema žurki

Ko krene na Vilhelmštajn sa namjerom da se ludo provede kao recimo negdje na španskoj obali – promašio je metu. Na ostrvu nema galame ni opijanja jer je publika uglavnom starija i željna mira i tišine. A toga tamo ima u izobilju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender