26. 01. 2022.
Skidali im točkove s automobila, a bilo je i potezanja oružja: Sve učestaliji napadi na inspektore

Skidali im točkove s automobila, a bilo je i potezanja oružja: Sve učestaliji napadi na inspektore

Skidali im točkove s automobila, a bilo je i potezanja oružja: Sve učestaliji napadi na inspektore

Država mora jasno da kaže da stoji iza svojih kontrolnih organa, poručuje predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić, komentarišući posljednji napad na komunalnog policajca.

Napad se dogodio proteklog vikenda u Banjaluci kada su komunalni policajci kontrolisali poštovanje epidemioloških mjera u banjalučkim noćnim klubovima. Tom prilikom je muškarac, koji je inače ranije bio u zatvoru zbog ubistva, udario šakom u glavu komunalnog policajca i slomio mu dioptrijske naočare.

Proljetos su u dva navrata fizički napadnuta tri republička inspektora, koji su takođe kontrolisali epidemiolške mjere.

Izloženi prijetnjama

I ranije su inspektori bili meta fizičkog napada, a veoma poznat slučaj je kada je napadnut republički vodni inspektor tokom službene kontrole kod privrednog subjekta ”Rašo” u Osiječanima. Inspektor je u okviru redovnog inspekcijskog nadzora trebalo da obavi kontrolu uređenja vodotoka i eksploatacije šljunka. Dolaskom inspektora na lice mjesta, od kojih je jedna inspektorka, radnici koji su zatečeni nisu dozvolili kontrolu već su prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuli na inspektore.

Kao što smo u više navrata već isticali, inspektori su svakodnevno u obavljanju svojih poslova izloženi prijetnjama, kao i verbalnim i fizičkim napadima. Posljednji u nizu fizičkih napada na inspektora Inspektorata RS, kao službeno lice, desio se 3. aprila, kada je fizičko lice nasrnulo na republičkog poljoprivrednog inspektora prilikom inspekcijske kontrole jednog ugostiteljskog objekta u Brodu. Neposredno prije ovog incidenta, 23. marta, napadnuta su još dva republička šumarska inspektora u toku inspekcijske kontrole poštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu u Banjaluci. I u ovom slučaju je fizičko lice nasrnulo na inspektore, i u ovom slučaju obaviješteni su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS – kažu za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Krivično djelo

Ističu da ovo nije prvi put da su inspektori izloženi napadima. Bilo je i ranije slučajeva gdje su inspektori fizički napadnuti, gdje su im otimani mobilni telefoni, skidani točkovi s automobila, pa čak i ekstremnih situacija gdje su im životi bili ugroženi prijetnjom vatrenim oružjem. Pored već navedenih slučajeva, inspektori Inspektorata RS su u pet različitih slučajeva bili napadnuti, oni ili njihova imovina.

Podsjećaju da je Кrivičnim zakonikom RS napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti definisano kao krivično djelo. U skladu sa odredbama ovog zakona, ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u vršenju službene dužnosti biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Ako je pri izvršenju ovog djela službenom licu nanesena tjelesna povreda ili mu je prijećeno upotrebom oružja, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ove krivične odredbe očigledno nisu dovoljne da bi se spriječio napad na inspektore koji provjeravaju i štite javni interes.

–  Bez obzira na prijetnje i napade koje svakodnevno dobijamo, inspektori će i dalje raditi svoj posao i nikome nećemo dozvoliti da vrši pritisak na inspektore. Od drugih nadležnih organa samo očekujemo da preduzmu mjere u cilju zaštite naših službenika – poručuju iz Inspektorata RS.

Asistencija policije

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, za Srpskainfo kaže da inspektori nemaju adekvatnu zaštitu. On najavljuje za petak sjednicu republičkog odbora, jer su sve učestaliji napadi na službena lica koja obavljaju svoje dužnosti.

Zato će Sindikat uprave RS tražiti da se zakonom definiše da noćne inspekcijske kontrole budu uz obaveznu asistenciju policije.

 – Moramo da vidimo na koji način da maksimalno zaštitimo te ljude, a jedan od prijedloga sigurno će biti da se obezbijedi asistencija policija prilikom noćnih kontrola – navodi Marić.

On ističe da, s druge strane, inspektori imaju maltene iste plate kao službenici koji rade u kancelarijama.

ŠKREBIĆ: PROBLEM JE ŠTO POLITIKA DIRIGUJE

Dragutin Škrebić, doskorašnji rukovodilac Inspektorata RS, za Srpskainfo ocjenjuje da je najveći problem što politika diriguje i inspekcije.

– Sve dok politika određuje da se ide kod Janka u kontrolu, a ne kod Marka zbog istog prekršaja, neće biti dobro nikome. A časnim poslodavcima je u cilju da imaju pravnu državu i zaštitu od nelojalne konkurencije – ističe Škrebić.

Kaže da se na čelu Inspektorata zadržao kratko vrijeme i to za vrijeme epidemije, zbog čega, kako tvrdi, nije mogao da uradi ono što je naumio u cilju da poboljša rad republičkih inspekcija. Dodaje da ima dovoljno inspektora i da se mnogo toga može bolje uraditi, uz političku podršku.

(srpskainfo.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender