19. 08. 2022.
I Vlada Srpske i Grad dijele knjige: Da li će osnovci  dobiti dva kompleta udžbenika?

I Vlada Srpske i Grad dijele knjige: Da li će osnovci dobiti dva kompleta udžbenika?

I Vlada Srpske i Grad dijele knjige: Da li će osnovci dobiti dva kompleta udžbenika?

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić poručila je da će Vlada Srpske obezbijediti besplatne udžbenike za škole u svim lokalnim zajednicama.

lada RS donijela je danas odluku da besplatne udžbenike u Srpskoj podijeli đacima od prvog do petog razreda.

Do sada su knjige dobijali đaci prvog i drugog razreda, učenici pobjednici republičkih takmičenja, i svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica, a ove godine kompleti će biti podijeljeni još osnovcima koji idu u 3. i 4. razred.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare, istakla je da je ukupan broj učenika kojima će Vlada u školskoj 2021/22.godini obezbijediti besplatne udžbenike oko 50.000,  što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja osnovaca u Srpskoj. Za to je izdvojeno 5,5 miliona maraka.

Interesantno je da je samo dan ranije, Grad Banjaluka potpisao ugovor o podijeli kompleta udžbenika za đake od 3. do 9. razreda i najavio da će oni biti dostavljeni osnovnim školama idućeg mjeseca, čime su postali prva lokalna zajednica u BiH koja je obezbijedila besplatne knjige za sve osnovce. Za to će biti izdvojeno 1,5 miliona maraka.

Novonastala situacija praktično znači da učenicima 3. i 4. razreda u Banjaluci sljeduju po dva kompleta knjiga.

Ministarku Trivić novinari su danas na konferenciji pitali da li nova odluka Vlade isključuje Banjaluku koja je već obezbijedila udžbenike.

– Vlada RS obezbjeđuje udžbenike za sve škole u cijeloj Srpskoj, uključujući sve lokalne zajednice, tako da će se lokalne zajednice prilagođavati ovoj našoj odluci – rekla je Trivićeva.

Odgovarajući na pitanje novinara, Trivićeva je poručila da ovo nije političko nadmetanje sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, već kontinurian rad Vlade, javlja Srpska Info.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender