24. 09. 2021.
Odbijen zahtjev Tačija za puštanje na slobodu

Odbijen zahtjev Tačija za puštanje na slobodu

Odbijen zahtjev Tačija za puštanje na slobodu

Sud u Hagu odbio je zahtjev bivšeg komandanta terorističke OVK Hašima Tačija za puštanje na slobodu, saopšteno je iz suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća za Kosovo.

U saopštenju se navodi da Tači može najkasnije do 31. avgusta da podnese zahtjev za sljedeće preispitivanje pritvora.

Iz suda ističu da, ukoliko Tači do tada ne preda zahtjev, to može učiniti Specijalno tužilaštvo najkasnije do 6. septembra.

Ukoliko Tači ne preda zahtjev u prvom roku, to može učiniti najkasnije do 16. septembra.

Tači, koji je optužen za zločine na Kosovu i u Albaniji, zatražio je ranije da bude pušten u jednu od dvije države koje su dale garancije i da sud odredi uslove pod kojima će bivši komandant terorističke OVK biti u kućnom pritvoru.

Odbijajući taj zahtjev, sudija za prethodni postupak Nikola Giju saglasio se sa argumentom tužilaštva da garancije trećih država ne mogu na adekvatan način smanjiti rizike koje bi donijelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

Iako je prihvatio da bi rizik od Tačijevog bjekstva iz kućnog pritvora u trećoj zemlji mogao biti smanjen, sudija Giju je zaključio da se ne bi mogao ograničiti rizik da će optuženi opstruisati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Ponovo naglašavajući da na Kosovu “preovlađuje klima zastrašivanja svjedoka”, sudija Giju je ocijenio da prethodni pokušaji da se sud i tužilaštvo opstruišu “pokazuju da postoji vjerovatnoća da će Tači ponovo počiniti krivična djela”, tim prije što je sada upoznat sa velikim djelom dokaza protiv sebe.

Tači će, kako je ranije najavio njegov branilac Greg Kiho, uložiti žalbu na sudijinu odluku o produženju pritvora.

Optužnica tereti Tačija, kao i Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Јakupa Krasnićija tereti za zlodjela počinjena od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora terorističke OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su se izjasnili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužilaštvo je najavilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru, a branioci traže da proces ne počne prije polovine sljedeće godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender