24. 09. 2021.
AFERA “RESPIRATORI” – Odgođeno današnje suđenje Novaliću i ostalima

AFERA “RESPIRATORI” – Odgođeno današnje suđenje Novaliću i ostalima

AFERA “RESPIRATORI” – Odgođeno današnje suđenje Novaliću i ostalima

Odgođeno je današnje suđenje u Sudu BiH federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Sporne respiratore je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Novalićev advokat Vasvija Vidović je rekla da su iz Suda obaviješteni da se ročište odgađa, zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća.

Prema njenim riječima, sljedeće ročište zakazano je za 25. avgust, kada bi trebalo da svjedoče lica planirana za današnje ročište.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na ročištu održanom u srijedu, 28. jula, Tužilaštvo je predočilo nove dokumente i međusobne prepiske optuženih.

Tužilac Džermin Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane, te da u jednoj prepisci Novalić piše “brišite poruke”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender