Banjalučanin se sumnjiči za pokušaj ubistva Gladovića

Banjalučanin se sumnjiči za pokušaj ubistva Gladovića

Banjalučanin se sumnjiči za pokušaj ubistva Gladovića

Osoba koju je policija osumnjičila za 16 godina star pokušaj likvidacije Ljubomira Gladovića u Novome Zagrebu, je Banjalučanin Milan Reljić (52), osoba poznata čitaocima crnih kronika u susjednoj BiH.REGION12.09.2021 | 13:46

Banjalučanin se sumnjiči za pokušaj ubistva Gladovića

Reljić je 2017. prvo je bio uhapšen, da bi ubrzo postao svjedok pokajnik tužilaštva Republike Srpske u tzv. slučaju trezor, suđenju grupi razbojnika iz Republike Srpske koji su od 2004. do 2011. počinili niz oružanih prepada na finansijske ustanove u BiH otuđivši ukupno oko milion evra.

Zanimljivo je da je tijekom njegova svjedočenja u tome postupku 2018., jedan od optuženika, Siniša Straživuk, inače takođe kriminalac zastrašujuće reputacije, sudu za Reljića rekao: “Gospodin je učestvovao u plaćenim ubojstvima i teškim ubojstvima u Zagrebu i Banjaluci”.

Međutim, pred izlazak iz sudnice, barem kako je Straživuk prijavio sudu, Reljić mu je samo šapnuo “Mrtav si”.

U svome svjedočenju u iskazu Reljić je teško teretio optuže rekavši kako je s njima učestvovao u nizu oružanih prepada na dostavna vozila za prevoz novca te finansijske institucije, 

Kao što smo izvijestili, zagrebačka policija je u nedjelju izdala saopštenje o rješavanju ovog ‘hladnog slučaja’.

– Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Velikoj Gorici, a u saradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije iz Ravnateljstva policije te uz međunarodnu policijsku saradnju s policijskim službenicima Savezne Republike Njemačke te Bosne i Hercegovine, dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine te 61-godišnjim državljaninom Republike Slovenije zbog sumnje da su počinili krivično djelo “Ubistvo” u pokušaju na štetu 60-godišnjaka prije 16 godina.

“Sumnja se da su 6. jula 2005. godine oko 8 sati u Zagrebu u Ulici Vajdin Vijenac, zajedno i dogovoreno prema unaprijed stvorenoj namjeri da usmrte 60-godišnjaka, došli ispred stana na šestom spratu stambene zgrade, u kojem je oštećeni u to vrijeme stanovao, čekajući trenutak njegovog izlaska.

Nakon što su dočekali taj trenutak, uz upotrebu fizičke snage i uz prijetnju vatrenim oružjem, osumnjičeni su oštećenog ugurali natrag u stan, srušili na tlo i udarali ga rukama i nogama po tijelu.

Potom je, sumnja se, osumnjičeni 52-godišnjak najvjerojatnije iz automatskog pištolja s prigušivačem, ispalio jedan hitac u glavu oštećenog i teško ga povrijedio  te su se dali u bijeg odnoseći, ujedno, sa sobom i torbicu oštećenog u kojoj se nalazio novac uz dokumente.

Osumnjičeni 52-godišnjak već je ranije, početkom jula ove godine, izručen u Saveznu Republiku Njemačku gdje je osumnjičen zbog drugog teškog krivičnog djela dok je osumnjičeni slovenački državljanin trenutno nedostupan. Protiv njih je podnesen posebni izvještaj Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, navodi se u polcijskom saopštenju.

Gladović koji trenutno živi na Rabu, 2014. je dao intervju novinaru Slobodanu Vaskoviću, u kojemu je dataljno opisao kako je izgledan pokušaj njegove likvidacije u Novom Zagrebu, ali i poslovne događaje u Republici Srpskoj koji su mu prethodili.

– Stavio sam torbicu s dokumentima na rame. Bilo je i nekih 1500 maraka, možda ako se pretvori u eure taj iznos. Krenuo sam napraviti servis na autu. Po izlasku iz stana, izašao sam normalno, a na 3 metra su me čekala dvojica naoružanih ljudi s pištoljima i prigušivačem. I oni su tada nešto viknuli na mene što nije trebalo. Ja sam pokušao pobjeći u stan, ali oni su išli za mnom.

Nogom me jedan gurnuo i pravad do kuhinje. Prošao sam hodnik, došao u kuhinju i u momentu sam se našao na koljenima. Oči u oči sa plaćenim ubojicom koji mi je pucao u glavu. Pucano je jedanput i krv se razlila po cijelome tijelu. Ubojica je mislio da sam ja mrtav. Metak mi je ušao iznad gornje usne, izbio mi pet zuba, prošao kroz jezik i zadržao se na vratu. Jezik mi je bio rascijepljen, dijelom mi je i grlo bilo zahvaćeno.

I imao sam sreću da sam tada bio u Zagrebu i odvezen sam na Hitnu pa dalje u bolnicu Dubrava gdje sam zahvaljujući vrhunskim stručnjacima prošao dobro – ispričao je Gladović poznatom bosanskohercegovačkom novinaru Slobodanu Vaskoviću.

(Jutarnji.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender