24. 09. 2021.
Balkan može i mora da se razvija brže uz podršku Njemačke

Balkan može i mora da se razvija brže uz podršku Njemačke

Balkan može i mora da se razvija brže uz podršku Njemačke

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da Balkan može i mora da se razvija još brže, što je moguće uz podršku Njemačke.

Balkan može i mora da se razvija brže uz podršku Njemačke

– Mi ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose sa zemljama u regionu. A kada me pitate za godinu dana šta mislim o Angeli Merkel, ja ću uvijek reći sve najbolje, dok će mnogi drugi jedva dočekati da ona ode sa funkcije, kako bi pričali loše. Ja mislim da Balkan može da postane mašina rasta u regionu i mislim da možemo da postižemo mnogo bolje rezultate od onih koje smo postizali – kazao je Vučić.

On ističe da uz njemačku podršku i podršku kancelarke Merkel mogu očekivati još bolji rezultati.

Vučić je potom govorio o priznanju tzv. Kosova kao uslovu za prijem u EU, i rekao je da je neophodno postići kompromisno rješenje.

– Nikada nećete čuti da ja negiram saznanja o tome šta su uslovi za ulazak u EU. Mi smo spremni da razgovaramo uvijek sa Prištinom o svim mogućim kompromisnim rješenjima, da se dogovorimo. Ali ako je pitanje da li smo svjesni da nećemo biti članica EU prije rješavanja tog problema, apsolutno smo svjesni, i o tome sam sa kancelarkom bezbroj puta razgovarao o tome i kada smo se slagali i kada se nismo slagali. Ja sam protiv zamrznuzog konflikta, to nije rješenje, i mislim da je dobro da to rešava ova generacija. To mora biti kompromisno, a ne poražavajuće rešenje za Srbiju – istakao je Vučić.

On je izrazio iskrenu zahvalnost njemačkoj kancelarki što je danas ovdje u Srbiji.

“Lično sam ponosan što poslije mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domaćina i da dočekam njemačku kancelarku na kraju njenog mandata – rekao je Vučić.

Zahvalio se kancelarki na konstruktivnom pristupu pregovorima Beograda i Prištine.

– Za razliku od nekih drugih kod nas zahvalnost ne traje kratko i vi ćete uvek biti drag gost u Srbiji. Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel – rekao je predsjednik Vučić.

On je istakao da će Angeli Merkel predstaviti projekat Otvoreni Balkan, od koga će sve zemlje regiona imati koristi.

– Ja nemam potrebe da ovako lijepe reči govorim kancelarki, pošto ona odlazi sa funkcije, ali ja to iskreno mislim. Danas 72.000 ljudi radi u njemačkim kompanijama. Njemačka je naš najveći trgovinski partner. Mi smo tri puta uvećali spoljnotrgovinsku razmjenu sa Nemačkom – kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je važna i podrška Nemačke obrazovanju u Srbiji, prije svega sa uvođenjem dualnog obrazovanja, koje će uskoro biti implementirano i na fakultetima.

– Pričali smo i o dijalogu sa Prištinom, i slažemo se da je kompromisno rješenje i mir jedino rješenje, i put u budućnost. Razgovarali smo i o vladavini prava, i ja sam predao i novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju. Iako znamo da još mnogo moramo da uradimo po tom pitanju – rekao je on.

 Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu, i drago mi je što sam još jednom došla u Srbiju, pošto smo kroz godine došli do odnosa punog povjerenja i postigli smo niz rezultata, bez obzira što pred Srbijom i cijelim regionom i dalje stoji daleki put – rekla je njemačka kancelarka.

Ona je istakla da su Srbija i Njemačka istorijski blisko povezane i u kulturi, politici, ekonomiji.

“Razgovarali smo o nizu različitih tema i vjerujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čovjeka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu – rekla je ona.

Tokom odgovaranja na novinarska pitanja, nemačka kancelarka je potvrdila da je mjesto regiona u Evropskoj uniji, dok je Vučić rekao da je nasljeđe njemačke kancelarke apsolutno pozitivno.

– Da li je regionu bilo sigurnije kada je Angela Merkel bila na vlasti. Da ona je lider Evrope, i ona je uvek mogla da podigne slušalicu i da pozove bilo kog predsjednika iz regiona. Zato je čuvan mir, zato je region napredovao. Imali smo mir sve ovo vrijeme. Prolazili smo kroz najturbulentniji period migracija, koronu, teške ekonomske krize, i sve prevazilazili uz pomoć Angele Merkel. Ja mislim da je to izuzetno nasljeđe, i pošto svako od nas u nekim godinama počne da razmišlja o tome šta ostavlja budućim generacijama, ja mislim da gospođa Merkel ima čime da se ponosi – istakao je Vučić.

– Zbog treme koju imam i straha da ne napravim greške, i da mi se ne smeje pola Evrope zbog grešaka, ja ću tokom svečane večere zdravicu reći na njemačkom. Ja sam mnogo naučio od gospođe Merkel, i želim da se u Srbiji osjeća kao kod svoje kuće – kazao je Vučić.

Njemačka kancelarka danas je doputovala u dvodnevnu posjetu Srbiji, gdje je razgovarala sa predsjednikom Srbije, koji ju je i dočekao na beogradskom aerodromu i poželio dobrodošlicu u Beograd.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender