24. 09. 2021.
Komšić: Merkel još jednom podržala politiku Vučića

Komšić: Merkel još jednom podržala politiku Vučića

Komšić: Merkel još jednom podržala politiku Vučića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas, poslije razgovora s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, da je jedna od tema bila i posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, što je, kako je rekao, znak da ona podržava politiku Aleksandra Vučića, koji on tumači kao “loš signal”.

“Njemačka kancelarka je odabrala takav format susreta ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku, što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga. Kao kompenzacija tom susretu, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani…”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Komšić, koji je u Predsjedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, smatra da se od Srbije ne može “praviti gazda na Balkanu i da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman”.

“Od takve ozbiljne zemlje kao što je Njemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informisani…”, kaže Komšić i dodaje:

“Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Šmitu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu”, rekao je Komšić.

Komšić, koji je nedavno kritikovao Šmita da se priklonio “jednom narodu”, odnosno Hrvatima u BiH, zbog insistiranja na izmjenama Izbornog zakona, danas je rekao da visoki predstavnik ne poznaje baš najbolje situaciju na zapadnom Balkanu i da mu za formiranje cjelovite slike treba još nekoliko puzli.

U to se, kazao je, uvjerio i danas, kada je, kako je rekao, došao u “čudnu situaciju” da je morao visokom predstavniku da objašnjava razliku između inicijative Otvorene Balkan i Berlinskog procesa.

“Dotakli smo se ovoga što se dešava kada je riječ o odnosima BiH i Srbije, neselektivnom hapšenju, o tome da Srbija ne isporučuje ratne zločince, čak da ih skrivaju što će svakako usložniti razvoj odnosa, tj. ući ćemo u fazu kada se nećemo moći pohvaliti bilateralnim odnosima”, naveo je Komšić.

Rekao je da će sarađivati sa Šmitom, kome je, kako je kazao, potrebno još neko vrijeme da sklopi cjelovitu sliku o dešavanjima u BiH i regionu.

“Vidjećemo šta će biti. Dogovorili smo da ostanemo u kontaktu”, rekao je Komšić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender