17. 10. 2021.
Vučić: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo!

Vučić: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo!

Vučić: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo!

Srbija i Republika Srpska obilježavaju danas 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vučić: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo!

“Kralj Petar Prvi Karađorđević uručio je 51 pukovsku zastavu svojoj vojski, nijedna od tih zastava nije predata. To je presedan u istoriji modernog ratovanja”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovo je praznik našeg identiteta. Datum koji smo izabrali je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kome leže i naš bol i naša slava”, rekao je Vučić i dodao:

“Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo”, rekao je Vučić.Nakon obraćanja predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića ispaljen je vatromet na Savskom trgu. 

– Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija – rekao je srpski član u Predsjendištvu BiH Milorad Dodik. tokom obraćanja u Beogradu. 

-Mi ne volimo ovde kada nas vi zovete Bosancima. Mi nismo Bosanci, ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicu, moja krsna slava je Đurđevdan, i ništa me ne identifikuje sa tom rečju Bosanac. Zato bih sve vas zamolio, da kažete jednostavno da smo Srbi. Mi nismo bosanski Srbi – kazao je Dodik. 

“Braćo i sestre, neka nam je srećan i blagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i zastave. Bog je stvorio svakog čovjeka po svojoj slici i prilici, a Bog je jedinstvo Oca i Sina i Svetoga duha. Svaki čovjek je različit, a ne suprotstavljen. Čovjek može da spozna sebe tek u odnosu sa drugim ljudima”, kazao je patrijarh i dodao:

“Dobro je čuti šta drugi misle o nama, ali moramo sami sebe upoznati. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije reći ko smo mi.”

Paljbom iz topova na Kalemegdanu zvanično je počelo obilježavanje praznika.Od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuo je defile “ustanika”, koji simboliše ustanike koji su prethodili Vojvodi Vuku.

Oni su tradicionalno odjeveni u narodnu nošnju kao što su i ustanici kretali iz svojih kuća u borbe. Ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa, krenuo je defile folklora.

Pored patrijarha srpskog Porfirija svečanosti u Beogradu prisustvuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva Milorad Dodik… kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

(BN/B92/Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender