17. 10. 2021.
Miholjsko ljeto biće toplije od prosjeka?

Miholjsko ljeto biće toplije od prosjeka?

Miholjsko ljeto biće toplije od prosjeka?

Klimatolog prof. Vladimir Đurđević kaže da će biti miholjskog ljeta jer se očekuje da će kraj septembra i početak oktobra biti topliji od prosjeka..19.09.2021

Miholjsko ljeto biće toplije od prosjeka?

Vladimir Đurđević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da će u narednom periodu nad Srbijom biti oblaka koji će ponegde uslovljavati kratkotrajnu kišu, a u pojedinim dijelovima zemlje su, kako kaže, mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom.

“Sledeća nedelja će biti relativno hladna, pomalo će biti i kiše, ali posljednja nedelja septembra i početak oktobra po onome što sada imamo od materijala i prognoza, vidimo da će temperature možda opet biti vrlo blizu 30 stepeni – kretaće se od 25 do 30 stepeni”, navodi Đurđević.

Navodi da smo imali jedno od najtoplijih ljeta sa jako visokim temperaturama i to je, kako kaže, posljedica izuzetno izraženog toplotnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje.

Objašnjava da su istraživanja pokazala da se broj izuzetno toplih dana sa temperaturama i do 50 stepeni u poslednjoj deceniji u svijetu udvostručio – prije tri decenije imali smo 13 izuzetno toplih dana, a sada 26, pa je, kako kaže, temperaturni stres na organizam bio izuzetno velik.

“U suptropskim i tropskim oblastima te temperature koje su znatno iznad 40 stepeni su izuzetno opasne zato što u nepovoljnoj kombinaciji sa vlagom vazduha mogu da proizvedu vremenske uslove u kojima je maltene ljudskom telu nemoguće da funkcioniše na neki normalan način i tu vrstu toplotnih talasa mi u klimatologiji nazivamo – smrtonosnim toplotnim talsima jer je smrtnost u populaciji daleko veća od očekivane”, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Ako ne uspijemo da skrenemo sa te eksponencijalne krive, ističe Đurđević, broj takvih dana u tim oblastima biće veći od 240 i taj prostor će biti nenastanjiv za ljude

“Takvih dana je u prethodnim decenijama bilo desetak, kombinacija vazduha i temperature je bila takva da je taj temperaturni stres na naš organizam bio izuzetno veliki. Do kraja vijeka, ako ne uspijemo da skrenemo sa te eksponencijalne krive, broj takvih dana u tim oblastima će biti veći od 240, tako da će taj prostor veći dio godine biti nenastanjiv”, zaključio je Đurđević.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender